Plenković ne želi odgovarati na pitanja zastupnika: Jandroković izbacio Vidović Krišto, Troskot spominje “rodijake” s Hvara

Plenković ne želi odgovarati na pitanja  zastupnika: Jandroković izbacio Vidović Krišto, Troskot spominje “rodijake” s Hvara

Hrvatski sabor nastavio je rad aktualnim prijepodnevnom koje se trebalo održati na početku jesenskog zasjedanja prije dva tjedna, ali je odgođeno zbog spriječenosti premijera Andreja Plenkovića, koji je bio u izolaciji zbog zaraze koronavirusom. Na aktualnom prijepodnevu pitanja postavlja 40 zastupnika.

Pitanje Davorka Vidovića

Davorko Vidović postavlja pitanje premijeru Plenkoviću o rafinerijama u Hrvatskoj te privatizaciji Ine.

“Vi ste bili ministar u Račanovoj Vladi, je li tako? Tko se uopće sjetio za privatizaciju Ine? Jesam li se ja sjetio? Zašto se uopće išlo u privatizaciju Ine? Ja da sam bio u poziciji predsjednika Vlade 2003. ili 2008. nikad ne bih ovakvu gigantsku energetsku kompaniju privatizirao. Taj proces, nažalost, otišao tako daleko što odlukama Račanove što kasnijim odlukama Sanaderove Vlade”, rekao je Plenković, javlja N1.

“I gdje smo sad? Sad smo u situaciji da nam način upravljanja Inom donosi ovakve afere kakve imamo, koje su strašne, ne mogu biti gore nego što jesu. Da imamo kompaniju na koju se ne mogu osloniti da mi dio krize iznese energetska kompanija”, rekao je Plenković.

Vidović mu je odgovorio da je najtransparentnija odluka, u vrijeme Račanove Vlade, bila da se ide u strateško partnerstvo s Molom, da bi Hrvatska imala dvije rafinerije.

Troskot nije zadovoljan Plenkovićevim odgovorom

“Poštovani predsjedniče Vlade, nisam zadovoljan odgovorom. Ono što sam čuo na francuskom se kaže “L’etat c’est moi.”, što na vašem materinjem jeziku znači: “Država, to sam ja”, rekao je Troskot.

“Niste odgovorili na pitanje kako ćete zaštititi naše građane od uhljebarija zvanog HERA”, rekao je Troskot.

Pljušte prijave povrede Poslovnika

Nakon izlaganja Troskota, SDP-ova Sabina Glasovac javila se za povredu Poslovnika.

“Gospodin premijer za ovakve političke govore ima pressice. Ovo je aktualni sat, gdje mi pitamo, a on odgovara”, rekla je Glasovac.

“Kolegice Glasovac, ne piše gdje i kako predsjednik Vlade treba odgovoriti. On ima svoje četiri minute za odgovor, nakon čega imate dvije minute za izraziti nezadovoljstvo odgovorom”, rekao je Jandroković.

“Premijer koristi svoju minutažu da manipulira statističkim podacima”, rekla je Katarina Peović, na što je zaradila opomenu jer je, kako je rekao Jandroković, iskoristila repliku, a ne povredu Poslovnika.

“Vidimo obrazac na koji predsjednik Vlade odgovara. Vidi tko će mu sljedeći doći postaviti pitanje, ode na Google, vidi što je taj zastupnik ranije govorio i onda u tom smjeru priča. Predlažem da onda ubuduće na to mjesto dođe Google, a neka premijer u Vladi obavlja svoj težak i odgovoran posao”, rekao je SDP-ov Arsen Bauk.

“Gospodine Plenkoviću, kolega Troskot vam nije postavio pitanje – ajde se, molim vas, pohvalite uspjesima svoje Vlade. To možda možete očekivati na pitanju 17 ili 52, ali ovo nije bilo to pitanje”, rekao je zastupnik Nino Raspudić, pa dobio opomenu.

I Hrvoje Zekanović dobio je opomenu za povredu Poslovnika.

Troskot o “uhljebariju”

Mostov Zvonimir Troskot rekao je da je zbog HDZ-a nastao “uhljebarij” u institucijama, posebno se osvrnuvši na HERA-u.

“Što ćete vi napraviti da nas zaštitite od tog regulatornog uhljebarija, hvarskih protežea i vas samih?”, upitao je Troskot Plenkovića.

“Vi ste rekli da sam ja najopasniji čovjek u Hrvatskoj”, rekao mu je Plenković, pa rekao da otkad je “on najopasniji čovjek u Hrvatskoj od 2016. godine” povećana minimalna plaća, smanjen broj nezaposlenih…

“Mi ćemo, gospodine Troskot, kao opasni učiniti da dođe do povećanja minimalne mirovine”, dodao je Plenković.
“Ja vjerujem da se vi nas jako bojite kad čujete sve ovo radi čega smo mi jako opasni”, dodao je Troskot ističući da je hvarska veza posebno bitna u cijeloj priči. Spomenuo je šefa HEP-a Barbarića, državnog tajnika Milatića , glavnog tajnika HDZ-a Martina Katičića, ali i samog premijera Andreja Plenkovića. Treba reći i da je uhićeni odvjetnik Šurjak također s Hvara

Plenković se obrušio na SDP

Saborski zastupnik SDP-a, Siniša Hajdaš Dončić optužio je HDZ za korupciju.

U svom se odgovoru premijer Andrej Plenkvić se obrušio na SDP. “Vi ste stranka koja više vodi računa o partneru nego o sebi. Vi niste tirani, vi ste te škole završili u Kragujevcu, pa to znate kako se to radi. Evo i Davorka Vidovića ste se riješili”, kazao je Plenković Hajdašu Dončiću.

Dragi moj predsjedniče Vlade, kriminal se ne događa sam po sebi, nego kad netko dopusti da osobe s kriminalnim sklonostima dođu u institucije, rekao je Hajdaš Dončić.

I Miro Bulj dobio tri opomene

“Ovaj aktualac je besmislen. Džaba krečimo. Ovdje se treba raspravljati o ostavci Vlade”, rekao je zastupnik Mosta, Miro Bulj i zaradio opomenu. Jednu, pa drugu. “Izvolite sjesti”, rekao je Jandroković Bulju.

“I vama treća opomena. Ne možete više govoriti. Još bih vam nešto želio reći, ali neću javno”, rekao je mu je Jandroković. “Dođite k meni pa ću vam reći”, dodao je.

“Ja da dolazim k vama? Neću”, odgovorio je Bulj.

Karolina Vidović Krišto udaljena iz sabornice

Karolina Vidović Krišto na samom je početku sjednice dobila tri opomene pa joj je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković zabranio joj daljnji govor.

“Ne može više govoriti”, rekao je Jandroković.

“Završit ćete kao Sanader, ovo nije Sjeverna Koreja, nego Hrvatska”, poručila mu je Krišto.

“Sada morate napustiti Sabor”, rekao joj je Jandroković.

Foto: Hina