Poljski političar šokirao svijet: Amerikanci su digli u zrak plinovod Sjeverni tok

Poljski političar šokirao svijet: Amerikanci su digli u zrak plinovod Sjeverni tok

Europarlamentarac Radek Sikorski, bivši šef diplomacije Poljske, izazvao je nevjericu u diplomatskim krugovima objavom na Twitteru u kojoj je zahvalio SAD-u na dizanju u zrak plinovoda Sjevernog toka. Usput, poručio je da zbog toga ne bi trebalo biti nestašica jer ima dovoljno kapaciteta preko drugih plinovoda.

‘Jedina logika Sjevernog toka bila je da Putin može nekažnjeno ucjenjivati ​​ili voditi rat protiv istočne Europe’, poručio je SIkorski na Twitteru.

Inače, Sikorski je suprug Anne Applebaum, ugledne američke novinarke i povjesničarke, poznate po tvrdim stajalištima prema Kremlju. Opširno je pisala o povijesti komunizma i razvoju civilnog društva u srednjoj i istočnoj Europi. Piše za Atlantic, a ujedno je i viša suradnica na Institutu Agora na Fakultetu za napredne međunarodne studije Sveučilišta Johns Hopkins. Surađivala je s časopisima Economist te Spectator, a bila je u uredničkom odboru Washington Posta. Za svoju knjigu ‘Gulag: Povijest sovjetskih logora’ dobila je Pulitzerovu nagradu, javlja Tportal.

Nije se zaustavio na tome.

‘Sve ukrajinske (?) i baltičke države protivile su se izgradnji Sjevernog toka 20 godina. Sada 20 milijardi dolara starog željeza leži na dnu mora, što je još jedan trošak za Rusiju i njezine zločinačke odluke da napadne Ukrajinu. Netko, @MVP_Rusija, izvršio je posebnu operaciju održavanja’, napisao je.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, slavodobitno je ocijenila da se ta objava može smatrati ‘službenom potvrdom da je riječ o terorističkom napadu’.

Inače, dok je Sikorski bio šef diplomacije, zalagao se za uklanjanje preostalih simbola Sovjetskog Saveza, pa tako i onog najvećeg – Palače kulture i znanosti, neboder od 231 metra. Sikorski je kazao da bi se time i simbolično konačno pokopalo komunizam.

U medije je svojedobno procurio transkript njegova razgovora s bivšim ministrom financija Janom Vincentom Rostowskim tijekom objeda u luksuznom restoranu Bernsteinzimmer u varšavskoj palači Sobanski. Najviše pažnje privukao je jedan vic.

‘Ulazi muškarac u bordel, a tamo mu kažu: ‘Gospodine, pa vi ste ovdje danas treći put!’ On odgovara: ‘Ah, kvragu, zbog svoje zaboravljivosti ću se ubiti od seksa’, ispričao je Sikorski kolegi Rostowskom.

No ono što je također izazvalo diplomatski skandal bila je izjava šefa poljske diplomacije o britanskom premijeru Davidu Cameronu. Sikorski je rekao da je Cameron ‘za..bao’ svoju poziciju u EU, jer se koristi ‘glupom propagandom’ kako bi umirio euroskeptike u svojoj zemlji.

Kako je tportal ranije prenio, Sikorski je također rekao da Cameron vuče jako loše promišljene poteze: ‘Sjećaš se da je Cameron s..bao fiskalni pakt. S..bao ga je. Jednostavno tako. Nije zainteresiran i uopće ništa ne shvaća, on glupo vjeruje u tu propagandu i pokušava igrati po pravilima sustava.’

Osvrnuo se i na Washington, rekavši da ‘poljsko-američki savez ništa ne vrijedi’, te je ‘loš jer stvara lažni osjećaj sigurnosti’.

‘Svađamo se s Rusijom, svađamo se s Njemačkom i mislimo da je sve super samo zato što su nam Amerikanci dozvolili da im popušimo. Totalni idioti smo. Problem u Poljskoj je što imamo premalo ponosa i osjećaja za vlastitu vrijednost. Kao crn..ge smo’, izjavio je Sikorski.