Plenković neće smijeniti Blaženku Divjak koja je zakuhala štrajk učitelja

Plenković neće smijeniti Blaženku Divjak koja je zakuhala štrajk učitelja

Postigli smo kompromis i štrajk prekidamo sutra ujutro. Škola se odvija normalno u cijeloj Hrvatskoj u utorak, rekao je premijer Plenković na konferenciji za novinare koju je organizirao sa sindikatima. j

– Prije nekoliko dana smo ponudili varijantu dodatka. Kroz dodatak, koji se dogovara u dijalogu dviju strana, ponudili 3+1 posto u idućoj godini +1 posto osigurača. No, ta ponuda nije bila prihvaćena. Sada smo ponudili i sindikati su prihvatili da se u kontekstu povećanja koeficijenta napravit: Od 1.12, a ta plaća se obračunava u siječnju, se povećava 3%, a od 1. lipnja dodatnih 1%. U 2020. ćemo doći do povećanja od 4 postotna boda, svejedno idu li oni kroz dodatak ili koeficijent. Dodatnih 2% će biti isplaćeno od 1.siječnja 2021. godine – rekao je premijer.

– Ovo što je danas na stolu je kompromis, a najvažnije je da škole krenu normalno s nastavom – objasnio je Plenković.

– Mi smo danas konačno definirali kompromisno rješenje, jedno dobro rješenje, koje smo sindikati iz sustava odgoja i obrazovanja postigli konačni cilj. A to je nadoknada zaostajanja plaća u ovom sustavu za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koje smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana. Mi i Vlada smo tako ispunili naše ciljeve, a tijela sindikata su prihvatila tu ponudu – rekao je Branimir Mihalinec. Dodao je kako će nenastavno osoblje imati jednake dodatke, kao što ima nastavno osoblje kroz koeficijente. Svi će time jednako proći realizacijom tih sporazuma.

– Od sutra je štrajk zaustavljen. Svi se vraćaju na svoja radna mjesta i odrađuju svoj posao – potvrdio je Mihalinec.

Na novinarsko pitanje kakva je pozicija ministrice Blaženke  Divjak u Vladi, premijer Plenković je  izbjegao  dati izravan odgovor.  Samo je rekao da svaki ministar želi da mu u resoru bude bolje, a da on želi da u Hrvatskoj bude bolje, što se može protumačiti da  Divjak ostaje dio Plenkovićeva tima.

Foto:Edvard Šušak/Hina