Plenković nezadovoljan kako je tajna služba istraživala napad na Banske dvore: Hoće li Sabor ispitati čelnike MUP-a, DORH-a i SOA-e

Plenković nezadovoljan kako je tajna služba istraživala napad na Banske dvore: Hoće li Sabor  ispitati čelnike MUP-a, DORH-a i SOA-e

Saborski Odbor za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku ispitat će tvrdnje premijera Andreja Plenkovića da policija, DORH i SOA, unatoč njegovom inzistiranju, ne žele konkretnije istražiti tko je Danijela Bezuka radikalizirao toliko da je on 12. listopada prošle godine uzeo kalašnjikov i zapucao po Banskim dvorima i policajcima iz osiguranja.

Ovo bi se tijelo možda već idućih dana pozabavilo izjavama predsjednika Vlade da se ne nalazimo u blagdanskom razdoblju i da SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić nije upravo u fazi preuzimanja mjesta predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost. Njega je Sabor, neposredno prije početka zimske stanke, izabrao umjesto Nikše Vukasa iz Kluba zastupnika Socijaldemokrata, i njih dvojica još nisu stigla napraviti formalnu primopredaju dužnosti, a, osim toga, Hajdaš Dončić mora proći i briefing na kojem će ga se upoznati sa sigurnosnim standardima. Zato potpredsjednik SDP-a procjenjuje da će se sjednica Odbora za nacionalnu sigurnost održati u prvom ili drugom tjednu sljedeće godine, javlja Novi list.

– Definitivno planiram sazvati sjednicu. Mislim da je Plenković pretjerao u svojim izjavama, ali to je samo moje političko mišljenje. DORH je izvan nadležnosti našeg Odbora, pa o njima neću govoriti, ali ne vjerujem da SOA-a i policija ne bi reagirali da postoje informacije o nekakvim potencijalnim terorističkim aktivnostima. Nije mi jasno zašto bi oni sve to ignorirali i time ugrozili nacionalnu sigurnost. Međutim, ne treba ipak isključiti mogućnost da je premijer u pravu i da on posjeduje određena saznanja o ovoj temi, koja policija i SOA odbijaju slijediti. Riječ je o vrlo ozbiljnim izjavama i stoga se mora utvrditi što je tu točno u pitanju. Kada predsjednik Vlade javno izrazi sumnju u rad policije i obavještajne službe, to se nikakao ne smije zanemariti. Zato ću predložiti da se, naravno iza zatvorenih vrata, sasluša čelnike tih institucija. To je prvi korak, a u drugom možemo na sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost pozvati i premijera Plenkovića, kako bi nam dao neka dodatna pojašnjenja, rekao nam je Hajdaš Dončić.

On se ne boji da se zastupnici HDZ-a u Odboru za nacionalnu sigurnost neće složiti s njegovom inicijativom.

– Siguran sam da i članovi Odbora za nacionalnu sigurnost iz HDZ-a smatraju da je potrebno održati sjednicu ovim povodom. Njima je, uvjeren sam, još najviše u interesu da se temeljito istraže razlozi nezadovoljstva njihovog premijera odgovornima u MUP-u i SOA-i, ističe Hajdaš Dončić.

Plenković je i ranije izražavao skepsu u vezi s postupanjem represivnog aparata nakon što je 22-godišnji Bezuk napao sjedište Vlade, ranio jednog policajca i potom se ubio. U četvrtak je predsjednik Vlade do kraja artikulirao što zamjera ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, šefici DORH-a Zlati Hrvoj Šipek i ravnatelju SOA-a Danielu Markiću.

Premijerova je ocjena da oni, jer stvari promatraju samo iz vlastite ograničene perspektive, nisu u stanju sagledati široku sliku, a to je, kako je rekao, njegov posao. »Nema ni teoretske šanse da ja ne bih bio u pravu«, konstatirao je predsjednik Vlade tražeći da policija, Državno odvjetništvo i SOA naprave ozbiljniji napor kako bi otkrili pozadinu Bezukovog terorističkog čina. Plenković je negirao dosadašnje nalaze prema kojima je Bezuk djelovao kao izolirani pojedinac, nazvao ih je »pričom za malu djecu«. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u srpnju je donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv Bezuka, s obzirom na to da je on počinio suicid.

Detaljan DORH

– Plenkovićeve su izjave zabrinjavajuće, sto posto su zabrinule i ravnatelja SOA-e, koji vrhunski radi svoj posao i za drugi mandat mi ga je Plenković predložio. Naše službe nisu uspjele ništa ustanoviti, bez obzira na Plenkovićev diktat. Nije samo problem što daje naredbe DORH-u, on je i Božinovića proglasio bezveznjakom, a taj se sto posto ubio da se nešto pronađe, ali ne može izmisliti, komentirao je u petak predsjednik Zoran Milanović, koji je prihvatio službeni zaključak da je Bezuk djelovao kao pojedinac.