Plenković pokušava opravdati izborni fijasko u Splitu: Bila je enormna mržnja u ovoj kampanji

Plenković pokušava opravdati izborni fijasko u Splitu: Bila je enormna mržnja u ovoj kampanji

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog odbora HDZ-a. Rekao je kako je konstituiran Nacionalni odbor te najavio za petak da kandidat za novog ministra financija ide u izglasavanje, kao i kandidat za novog potpredsjednika vlade Oleg Butković

Prokomentirao je i najavu Radimira Čačića da će Reformisti u rujnu izaćio iz vladajuće većine. Premijer je ustvrdio da je parlamentarna većina ‘sa ili bez njih’ stabilna.

‘Bilo je dosta puta tih najava, no parlamentarna većina je stabilna. Ja nemam običaj baviti se takvim sportom, davati nekom ‘košaricu’ ili ne. Imali smo puno projekata. Svatko od naših partnera traži određenu vidljivost, dapače. Možda to Čačić radi na njemu svojstven način, vidjet ćemo’, rekao je Plenković, javlja Tportal.

Rekao je i da sumnja u to da lokalni varaždinski HDZ opstruira projekt Sjever.
Osvrnuo se i na izbore u Splitu i čestitao pobjedniku Ivici Puljku iz Centra, no usto podsjetio da je već ranije ustvrdio ‘da su nepotrebni’. Pritom je spomenuo malu izlaznost.

‘U ovoj kampanji je bila jedna enormna mržnja. Đogaš nije počeo ići na utakmice jučer, nego ide sto godina. Imali su seks dopisivanja s navodnim maloljetnicama u Srbiji. Mi poštujemo volju naroda kakva god ona bila. Ja mislim da je Đogaš bio puno bolji kandidat od Puljka, ali narod je izabrao drukčije, bez obzira na izlaznost. Ako je 72 posto građana Splita koji imaju glasačko pravo odlučilo ne izaći na izbore, to znači da su pod a) i oni smatrali da su izbori nebitni, pod b) da im nije loše i c) da ih to sve skupa usred ljeta ne zanima. Toliko mržnje postoji, od političkih protivnika, do društvenih mreža, do nekih medija. Glavna vodilja kampanje je bila enormna mržnja’, rekao je Plenković te ustvrdio da kandidat ministra financija Marko Primorac sada kroz isto prolazi.

Dotaknuo se i Vice Mihanovića koji je danas podnio ostavku na poziciju predsjednika splitskog HDZ-a.

‘On je bio prošle godine bio jako, jako napadan i on je tada bio meta mržnje’, rekao je Plenković.

Na upit novinara zašto kandidat za gradonačelnika Splita nije bio netko iz lokalnog HDZ-a, Plenković je rekao da nitko nije htio biti kandidat, točnije da ‘nije bilo nijednog junaka koji je rekao: Ja ću pobijediti’.

‘Onda smo dali anketu za one koje nismo pitali i nitko nije prešao 15 posto. Ne tražiti krivca u nekome tko je imao odvažnost da se kandidira na ovakvim izborima. Iz Centra su govorili novinarima da će im se napiti krvi, išli su na internet dogovarati seks sa maloljetnicima. To je očito u redu nekim građanima u Splitu. Presjekli su četiri parkirna stupića, to je epohalno za građane Split’, rekao je.

Foto: Hina