Je li i Plenković podlegao Pupovčevom pritisku: Može li se “slučaj Arsić” iz Viškova izjednačiti s Đevrskama i Uzdoljem

Je li i Plenković podlegao Pupovčevom pritisku: Može li se “slučaj Arsić” iz Viškova izjednačiti s Đevrskama i Uzdoljem

Na početku sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na posljednje slučajeve napada na pripadnike srpske nacionalne manjine te na izjave SDSS-ovog Milorada Pupovca koje su uslijedile, a koje su izazvale niz reakcija, prenosi N1.

‘U ime vlade želim osuditi sve napade, posebice one koji su imali karakter međunacionalnih odnosa. Napadi na srpsku nacionalnu manjinu u Uzdolju, Đevrskama i Viškovu. Policija je reagirala odmah i uhvaćeni su počinitelji. Djela koja su se dogodila djela su pojedinačnih osoba, a ne dio klime’, kazao je Plenković koji  u ovoj izjavio nije napravio razliku između klasičnog huliganskog napada u Đevrskama i Uzdolju i  još uvijek nerazjašnjenog sukoba u Viškovu.

“Gradimo politiku uključivosti svih nacionalnih manjina u društveni i politički život. Stoga smo inzistirali da u parlamentarnoj većini budu svi pripadnici nacionalnih manjina. To se odnosi i na pripadnike srpske manjine”, dodao je Plenković.

‘Odbacujem teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti. Ta teza ne stoji. RH je zemlja koja je riješila sve svoje temeljne nacionalne zadaće i gradi društvo u kojem se svi trebaju dobro osjećati i imati zaštićena prava’, dodao je Plenković.

‘”Hrvatska gradi društvo u kojem se svi trebaju dobro osjećati. Uspoređivati današnju modernu Hrvatsku s NDH je nedopustivo. Moderna i samostalna Hrvatske je utemeljena na domovinskom ratu, na demokratskim procesima 1990. godine. Ovo je zemlja koja je i ugledna u međunarodnoj zajednici. I tu tezu odlučno odbacujem”, naglašava Plenković.

Kazao je da svi zajedno moramo raditi na toleranciji u društvu, no priznao je da postoje političke stranke koje svoju snagu grade na potenciranju napetosti. ‘No to nije politika vlade, naša politika je izgradnja dobrih međususjedskih odnosa i rješavanje svih otvorenih pitanja’, kazao je premijer. 

“Pitanje zaštite prava srpske manjine je u Hrvatskoj riješeno na najvišim europskim standardima i mi ćemo njegovati tu zaštitu. Mi kažemo dosta spirali mržnje. Nema potrebe za time u 2019. godini”, rekao je Plenković te dodao kako Vlada ima “redoviti dijalog i rješava sva otvorena pitanja”.

“Apeliram na sve aktere u društvu da kreiramo ozračje koje pripada Hrvatskoj 21. stoljeća. Važno je da svi akteri u društvu ne daju izjave koje pridonose polarizaciji”, ističe Plenković te je dodao kao posebno to očekuje od svih članova Vlade i stranaka u vladajućoj većini.

“Aktere ovih nedjela nesumnjivo treba strogo kažnjavati. Sada je stvar daljnjeg postupka koji se seli od policije prema pravosuđu”, kazao je zaključno premijer.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina