Suspendirao kampanju na tjedan dana: Umro otac Zorana Milanovića

Suspendirao kampanju na tjedan dana: Umro otac Zorana Milanovića

U 82. godini umro je Stipe Milanović, otac bivšeg premijera i sadašnjeg predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića. Stipe Milanović ostat će zapamćen kao čovjek koji je, poput sina, imao političku karijeru koja možda nije bila istaknuta, ali je bila sasvim dovoljna u vremenima velikih turbulencija.

Naime, Stipe Milanović bio je predsjednik ureda Mike Tripala, nekadašnjeg lidera Hrvatskog proljeća uz Savku Dabčević-Kučar. Taj je reformski pokret bio ugušen, ali je ipak iz njega izašao Ustav 1974. godine, kao njegovo najznačajnije dostignuće, na temelju kojeg je Hrvatska i formalno-pravno ostvarila neovisnost.

Nakon pada Hrvatskog proljeća Stipe Milanović odlazi iz politike, gdje se više nije mogao naći.

Prvo je bio na položaju direktora Računskog centra u Zagrebu, a potom predsjednika Odbora za izgradnju Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu 1976. godine, jednog od najznačajnijih kulturnih projekata u tadašnjoj Hrvatskoj. Potom se povlači iz politike, a nakon političkih promjena u 90-im postaje zamjenik Vlatka Pavletića, tadašnjeg ministra kulture i obrazovanja.

Zanimljivo, u politici se nije eksponirao ni onda kad mu je sin postao premijer, iako je govorio da se ponosi njime, a kao zgodna anegdota prepričava se kako je sinu na početku političke karijere savjetovao koju će opciju izabrati – SDP ili HDZ: “Ti izaberi, ali u ovoj drugoj opciji je više komunista!”

U Milanovićevom stožeru potvrdili su nam informaciju o smrti oca bivšeg premijera.

– Milanović do daljnjeg prekida sudjelovanje u kampanji – rekli su za Jutarnji.

Zoran Milanović je suspendirao kampanju na tjedan dana.