Plenković poslao “dimne signale”: Spreman je na dogovor s Milanovićem, ali ima jedan uvjet

Plenković poslao “dimne signale”: Spreman je na dogovor s Milanovićem, ali ima jedan uvjet

Ako predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je predložio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), nazove premijera Andreja Plenkovića i ponudi mu termine i teme za raspravu, trakavica oko ove teme, koja traje već tri tjedna, napokon bi se mogla završiti.

Proizlazi to iz neslužbenog razgovora s jednim dužnosnikom HDZ-a, koji smatra da bi onaj koji je predložio sazivanje sjednice trebao prvi nazvati i dogovoriti teme i termin s premijerom. Ako se to ne dogodi, kaže naš sugovornik, premijer i predsjednik vjerojatno će se vidjeti u srijedu u Vukovaru, prvi put nakon zadnjeg susreta kada su se prije više od dva mjeseca rukovali na Danu Varaždinske županije, javlja Jutarnji list.

Sjednicu VNS-a, tumači sugovornik, zajednički sazivaju predsjednik i premijer, što je propisano zakonom, ali nije propisana tehnika kako se dogovaraju o terminu i temama. Predsjednik je, nastavlja, predložio sazivanje sjednice, premijer je to prihvatio, predložio mu tri termina i temu, no predsjednik je rekao da ne mogu predstojnici ureda dogovarati sjednicu, nije rekao koji mu termin odgovara, već je poslao novi dopis s temama.

– Ova situacija vodi prema dogovoru i to se može telefonski riješiti da netko prvi nazove. Prema protokolu, onaj tko je predložio sjednicu, taj i naziva. Ovo ipak ide u neku fazu dogovaranja jer činjenica jest da nitko od njih dvojice u ovim svađama ne može profitirati – kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Smatra kako je legitimna politička borba u Saboru, ali da se predsjednik ne može ponašati kao lider oporbe, nego mora biti jamac urednog funkcioniranja sustava, a ne izvor sukoba.

– On je dao prijedlog i mora to sada dovesti do kraja. Ili telefonski ili će se dogovoriti u Vukovaru na Danu sjećanja. Dovoljno je pet minuta zajedničkog razgovora – kaže sugovornik.

Foto: Damir Senčar/Hina