Plenković preko Nacionala najavljuje obračun s unutarstranačkom oporbom: Prijeti li HDZ-u veliki raskol?

Plenković preko Nacionala najavljuje  obračun s unutarstranačkom oporbom: Prijeti li HDZ-u veliki raskol?

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nalazi se u moguće najizazovnijim tjednima svoje političke karijere. Tjednik Nacional piše da je u tijeku dvostruki unutarstranački udar koji Plenkovića stavlja pod pritisak s kakvim se dosad zasigurno još nije suočio.

S jedne strane, njegova unutarstranačka oporba aktivirala je konkretan scenarij da ga već u narednom razdoblju formalno sruši s čela stranke. S druge strane, njemu lojalno stranačko krilo koje čine pojedinci iz Predsjedništva stranke koji ujedno obnašaju i visoke državne funkcije u Vladi i Saboru, traži od njega da napokon pokaže odlučnost i obračuna se s onima koje smatraju odgovornim za opstrukciju stranačkih interesa na nedavnim izborima za Europski parlament.

Međutim, nakon fijaska na izborima za Europski parlament Plenković je znatno oslabio pa je veliko pitanje ima li on uopće snage razriješiti prijepore u stranci. Predsjednik HDZ-a planirao je odmah nakon izbora obračunati se s Brkićem, ali su ga u tom naumu spriječili loši izborni rezultati. U HDZ-u se čuju kritički tonovi prema vodstvu stranke, što je samo prije desetak dana bilo nezamislivo. Ako Plenković krene s radikalnijim potezima, HDZ-u prijeti ozbiljan raskol.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina