Međimurski župan demantira nevladine udruge: Prosvjed u Čakovcu nije bio govor mržnje, nego vapaj očajnika

Međimurski župan demantira nevladine udruge: Prosvjed u Čakovcu nije bio govor mržnje, nego vapaj očajnika

Dva su dana prošla od prosvjeda stanovnika Međimurja nazvanog “Želim normalan život”, dva dana se ne stišavaju reakcije na prosvjed. Javile su se brojne nevladine udruge koje misle da je to poziv na diskriminaciju i govor mržnje, kao i brojni kolumnisti koji tvrde da je to primjer manipuliranja strahom i čisti rasizam.

Puno se priča o svemu, osim o tome kako riješiti problem, koji očito postoji jer činjenica je da u Međimurju živi najveći broj Roma u Hrvatskoj – njih 10.000. Činjenica je da čine trećinu svih nezaposlenih u toj županiji, ali i da su 80 posto primatelja socijalne pomoći Romi.

O tome kako popraviti suživot u Međimurju u RTL Direktu govorio je međimurski župan Matija Posavec.

“Bio sam na prosvjedu od početka do kraja i smatram da je bio legitimno sazvan i ima uporište u Ustavu. Da je to segregiranje, diskiminacija, govor mržnje, ne stoji. Bio je to miran prosvjed, nije bilo niti jednog privođenja, prekršajne prijave, problema. Ljudi su se okupili i izrazili svoj stav, ja bih rekao i očaj i vapaj prema sustavu koji je zakazao”, rekao je Posavec.

Nešto se očito dogodilo jer je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio da ide u obilazak Međimurja. Posavec kaže da je to nešto što traže godinama.

“Žalosno je da se mora održati provsjed da bi netko otvorio oči, digao telefon i pitao kako možemo pomoći. Da se to dogodilo prije 10, 15 godina, kad smo počeli upozoravati, ništa se od ovoga ne bi dogodilo. Prosvjed nije usmjeren protiv jednog naroda, manjine, nego da vi morate okupiti građane da bi se poslala poruka državi da se moraju poštivati zakon. Ako vi nekom dajete državni novac, morate kontrolirati za što se on troši. Ako je nenamjenski, onda je to kršnenje zakona. Kad bi svi ministri poput sada Božinovića poslali čovjeka mi bismo za godinu dana imali taj problem u društveno prihvatljivim okvirima”, rekao je Posavec.

“Uvijek smo se morali snalaziti sami. I danas imate predsjednika Vlade koji nijednom službeno nije bio u posjetu Međimurskoj županiji. Valjda smo po tome jedina županija. Poručujem svima u Vladi da se probude i iz topline ureda dođu na teren i vide kako je to”, proučio je Posavec.

Međimurski župan predložio je da se umjesto socijalne pomoći u gotovini ona promijeni u vaučere. Veljko Kajtazi tada ga je opužio da je to rasizam.

“Zašto bi to bio rasizam? Ako vi dobivate novac od države i dobivate ga za osnovne potrepštine i onda, ne svi, nego pojedinci, troše to na alkohol i drugo, a djeca i dalje hodaju bosa, gola i gladna i vi samo želite da taj sustav sredi, gdje je tu rasizam”, kaže Posavec.

Problem je i što malen broj romske djece ide u školu. “Prvi razred srednje škole upisalo je 342 romske djece, a srednju školu završilo je njih četvero”, rekao je Posvec.

Foto: Siniša Kalajdžija/Hina