Plenković se boji bojkota: Zašto je na dan izborne šutnje sazvao sastanak?

Plenković se boji bojkota: Zašto je na dan izborne šutnje sazvao sastanak?

Pedsjednik HDZ-a Andrej Plenković i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković za subotu ujutro samo 24 sata prije otvaranja birališta za izbore za Europski parlament sazvali su sastanak u središnjici stranke na kojem se trebaju pojaviti svi viđeniji zagrebački HDZ-ovci. Iako u pozivu za sastanak nije naveden nikakav dnevni red, tema će naravno biti europski izbori, a neslužbeno se može čuti od članova na terenu da je mogući razlog sazivanja sastanka na dan izborne šutnje bojazan stranačkog vodstva da će dio članstva bojkotirati izbore, odnosno da ili neće izaći na birališta ili će zaokružiti neku drugu opciju, piše Novi list.

S druge strane iz vodstva stranke neslužbeno se mogla dobiti informacija da se radi o rutinskom sastanku na kojem će se odraditi zadnje konzultacije vezano za izbore za Europski parlament.

– Apsolutnu su pogrešne bilo kakve interpretacije da se radi o sastanku na kojem će vodstvo stranke prijetiti vodstvu zagrebačke organizacije sankcijama ako se na izborima ne ispune nekakve kvote. Na sastanku će se analizirati dosadašnji tijek kampanje i kako bi se članstvo što bolje angažiralo na sam dan izbora, moglo se čuti jučer u HDZ-u.

Međutim, kako se može neslužbeno čuti od članova zagrebačkog HDZ-a koji su već godinama aktivni u stranci, ovo je prvi put da se održava ovakav sastanak samo dan prije izbora. Dosad su se takvi sastanci održavali tijekom izborne kampanje, ali baš nikada na dan izborne šutnje i samo 24 sata prije otvaranja birališta.

Na sastanak su pozvani svi članovi Gradskog odbora HDZ-a, predsjednici svih 17 područnih organizacija HDZ-a po zagrebačkim gradskim četvrtima, predsjednici temeljnih ogranaka, članovi izbornog stožera HDZ-a Grada Zagreba, voditelji stranačkih izbornih stožera po gradskim četvrtima, te predsjednici zajednica Gradskog odbora HDZ-a.

Ukupno je pozvano više od 300 ljudi koji će, kako sada stvari stoje dobiti zadatak da animiraju članstvo da iziđe na izbore. No to neće biti nimalo lako jer   su brojni HDZ-ovci nezadovoljnio stanjem u stranci.

Neki u HDZ-u povezuju ovakav Plenkovićev potez  s njihovim strahom od toga da se dio članstva na terenu neće odazvati izborima zbog nezadovoljstva stanjem u stranci i političkim smjerom koji je ona zauzela u zadnje dvije i pol godine otkako je na funkciji predsjednika stranke Andrej Plenković. Dio stranačkog članstva nezadovoljan je ratifikacijom Istanbulske konvencije zbog koje je došlo do podjela i u zastupničkom klubu HDZ-a kada je, slučaj bez presedana u gotovo tridesetgodišnjoj povijesti HDZ-a, čak 13 zastupnika iskočilo iz stranačke stege i glasovalo protiv ratifikacije ovog dokumenta. Drugi razlog nezadovoljstva u dijelu članstva je i činjenica da HDZ-ova vladajuća većina u Saboru ovisi o troje zastupnika SDSS-a čiji je predsjednik Milorad Pupovac. Međutim, najviše neposrednog nezadovoljstva izazvao je sastav stranačke liste za Europske izbore čiji je autor najuži vrh stranke i oko kojeg nije bilo baš previše konzultacija sa stranačkom bazom. Na listi su, naime, mahom široj javnosti, ali i stranačkoj bazi nepoznati ljudi.

Problem je i to što Gradski odbor Zagreba  još uvijek kontroliraju Andrija Mikulić i  Ivan Ćelić  koji su bili  provjereni kadar Milijana Brkića. Prijepor bi mogao izazvati i to što neki viđeniji zagrebački HDZ-ovci  traže od simpatizera  da  preferencijalno zaokruže Tomislava Sokola, što Plenkoviću nije nimalo drago jer  želi da njegov kandidat Karlo Ressler  poluči što bolji rezultat. Izbori za Europski parlament je i svojevrsni referendum o tome  jesu li  glasači HDZ-a zadovoljni  sa smjerom stranke pod vodstvom Andreja Plenkovića.

Foto: Damir Senčar/Hina