Plenković se kockao i izgubio, Kolakušić uhvatio zalet za Pantovčak, Petrov u velikim problemima

Plenković se kockao i izgubio, Kolakušić uhvatio zalet za Pantovčak, Petrov u velikim problemima

Uvijek staložen i proračunat Andrej Plenković kockao se na izborima za Europski parlament i izgubio. Pritom je prilično nebitno hoće li na kraju HDZ dobiti četiri ili pet mandata koje će njegovi dobro plaćeni spin doktori pokušati prikazati kao solidan rezultat. Andrej Plenković će teško braniti hladne statističke činjenice koje mu nikako ne idu u prilog. Prema izlaznim anketama HDZ je dobio tek 23 posto glasova, što je pravi debakl u odnosu na prošle europske izbore kada je s koalicijskim partnerima dobio čak 41,5 posto glasova.

Čak i ako pretpostavimo da će službeni rezultati biti nešto bolji za HDZ, sve je to malo i vrlo loše u odnosu na očekivanja Andreja Plenkovića. Tradicionalni glasači HDZ-a poslali su Plenkoviću poruku da ih se ne može više ignorirati ili, što je još gore, tražiti od njih glasove za jednu, a onda provoditi neku sasvim drugu politiku. Poslali su Plenkoviću poruku da mora slušati glas naroda, a ne Vladimira Šeksa. Birači jednostavno nisu mogli prihvatiti nametnute kandidate koji nemaju nikakvu podršku u bazi.

Ovih 23 posto glasova je postotak koje je HDZ dobivao kada je uvjerljivo gubio parlamentarne izbore i kada je završavao u oporbi. Kada je Jadranka Kosor 2011. godine izgubila parlamentarne izbore od Kukuriku koalicije osvojila je 23,5 posto glasova, dakle više nego što izlazne ankete sada daju Andreju Plenkoviću. Premijeru će poziciju dodatno otežati i činjenica što su njegovi koalicijski partneri Milan Bandić, Ivan Vrdoljak i Milorad Pupovac također prošli izuzetno loše pa nisu ni blizu izbornog praga. Plenkovićeva Vlada je uvijek bila upitnog izbornog legitimiteta jer su joj većinu osiguravali zastupnici koji su se vladajućoj većini priklonili političkom trgovinom. Koliko je Plenkovićeva i Resslerova lista podbacila možda najbolje govori podatak da je HDZ na parlamentarnim izborima 2016. godine osvojio čak 36 posto glasova.

Ovaj Plenkovićev izborni podbačaj svakako će potaknuti stranačke nezadovoljnike, a takvih nije malo, da se počnu aktivno suprotstavljati svome šefu koji je do ove izlazne ankete bio neprikosnoveni vladar u stranci. Pitanje je kako će se sada Plenković obračunati s Milijanom Brkićem, a moguće je i da okuražena oporba zatraži prijevremene izbore. Plenković je očito izgubio konzervativni dio HDZ-ova biračkog tijela koje je svoje glasove dalo Suverenistima Ruže Tomašić, Neovisnima za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića i Marijani Petir. Sudeći po izlaznim anketama suverenistička desnica je osvojila čak 17 posto glasova, a samo zbog toga što se nije ujedinila dobit će samo jedna mandat.

Veliki izborni gubitnik i jedan od najvećih iznenađenja je i rezultat Mosta Bože Petrova koji, barem po izlaznim anketama nije uspio prijeći izborni prag. Nakon ovakvog rezultata Petrov će teško zadržati čelnu poziciju u svojoj stranci. Dok su HDZ i Most podbacili, najveći dobitnik ovih izbora je Mislav Kolakušić koji je postao treća politička opcija. Iako je postotak koji je osvojio prilično visok, njegov rezultat i uspon nije preveliko iznenađenje jer se njegova popularnost i energija mogla prilično jasno zamijetiti na društvenim mrežama. Kolakušić je pravilno prepoznao da su korupcija i pravosuđe najveći problem hrvatskog društva te da građani vape za nekim tko će se radikalno obračunati s tim naslijeđem.

Kolakušić je to prepoznao i s vrlo dobrom kampanjom na društvenim mrežama pronašao put do glasača. Već sada se može s priličnom sigurnošću najaviti da je on jedan od najozbiljnijih kandidata za predsjedničke izbore. Živi zid je osvojio jedan mandat, ali je i on jedan od izbornih gubitnika jer su birači željni radikalnih promjena pronašli neke nove opcije za koje misle da će se bolje i snažnije obračunati s HDZ-om i SDP-om. Ne treba zaboraviti da su HDZ-ova i SDP-ova lista na prošlim izborima za Europski parlament zajedno osvojile čak 71,5 posto glasova, dok na ovim izborima dvije vodeće političke opcije mogu računati na tek 40 posto glasova.
Jedan od velikih izbornih pobjednika je i Velimir Bujanec koji je svojom aktivnom potporom Ruži Tomašić pokazao da je prilično snažan igrač na desnoj političkoj sceni i da može usmjeravati te glasače.