Plenković tvrdi da Milanović i Vidović Krišto djeluju udruženo protiv njega: “Razotkrio” ih je po ključnim riječima

Plenković tvrdi da Milanović i Vidović Krišto djeluju udruženo protiv njega: “Razotkrio” ih je po ključnim riječima

Predsjednik vlade Andrej Plenković  osvrnuo se  na to što je predsjednik Zoran Milanović predstojnika njegovog ureda Zvonimira Frku-Petešića nazvao “kaluđerom”, a samog Plenkovića “vladikom” te smatra da između Milanovića i saborske zastupnice Domovinskog pokreta Karoline Vidović Krišto postoji sprega koja je “jasna kao dan”.

Za Milanovićeve izjave poput ‘kaluđera’, ‘vladike’, ‘vojne lekarke’, ‘ruganje Tuđmanu’, rekao je da su teze koje su “identične gospođi Krišto”, te da je to Milanovićeva politika diskreditiranja i diskvalificiranja.

“Ja ću sada u kontekst staviti poveznice između zastupnice Vidović-Krišto i Milanovića. Važno je da to građani znaju jer ne prate svi baš sve u istom trenutku. Milanović ima slijed ‘vojna lekarka’… Riječ je o osobi u civilnoj službi, što je vrlo bitno. Laž je da sam se ja rugao predsjedniku Tuđmanu. Dakle laž! Treće, optužuje glasnogovornika Vlade da je ‘yutelova škola’.

Onda Vidović Krišto… Nije bitno europsko pravo? Nego koje, jugoslavensko? Što je bitno, proslava u Srbu na temelju interpelacije. Onda nazivanje vladajućih trgovačko-srpskom koalicijom. Ta sprega između Vidović-Krišto i Milanovića je jasna. A zašto sada poruke uoči Vukovara? Tu je još laži. Danas je izrekao novu laž, da smo mi protiv rasprave o kršenju Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata u BiH. Ni jedna izjava nije slučajna, sve je to planirano iz usta predsjednika države”, rekao je Plenković.

Na Milanovićeve kritike o održavanju kolone sjećanja, Plenković je kratko odgovorio: ”Ako ga je strah neka ne ide”.  Dotaknuo se i pitanja datuma održavanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) te je Milanoviću poručio da su mu prema pravilima VNS-a ponuđena tri termina koja su prošla, no on na njih nije odgovorio. “Ponovno smo im ponudili termin u petak. Ako hoće sastanak, neka pet dana prije toga roka, sukladno pravilima funkcioniranja VNS-a odgovore na tu ponudu. Sve ostalo je mućenje vode u javnosti”, poručio mu je premijer.

“Rekli smo da želimo raspravljati o pravima Hrvata u susjednim zemljama, važni su nam i Hrvati u Srbiju i u Crnoj gori. Laž je to što on kaže da ne želimo o tome raspravljati”, kazao je Plenković.

Plenković je kazao da će sudjelovati na obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru, dodajući da tamo neće biti više od šest članova Vlade.

“U Vukovaru ćemo učini sve da se pridržavamo epidemioloških mjera. Bitna su nam dva centralna događaja, blizu vukovarske bolnice, i misa na vukovarskom groblju. Kada je riječ o Koloni, u tom pogledu će se nastojati držati razmak i tada mislim da će sve biti u redu, s obzirom na to da tamo neće biti otvorenih ugostiteljskih objekata”, izjavio je Plenković.