Sud potvrdio ono što ionako znamo: Na HRT-u vlada cenzura, a šef HND-a Zovko je rekao istinu

Sud potvrdio ono što ionako znamo: Na HRT-u vlada cenzura, a šef HND-a Zovko je rekao istinu

Hrvatska radiotelevizija nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zagrebu izgubila je spor koji je pokrenula protiv predsjednika HND-a te novinara i urednika HRT-a Hrvoja Zovka, u kojem je zbog njegovih izjava o postojanju cenzure na HRT-u tražila odštetu, priopćio je u petak HND.

Sud je cijelosti odbio HRT-ov tužbeni zahtjev za naknadu štete od 250 tisuća kuna te odredio da HRT Zovku mora nadoknaditi 19.375 kuna troškova parničnog postupka, navodi se u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva.

Komentirajući presudu, Zovko je za Hinu kazao da je cijelo vrijeme tvrdio da je istina na njegovoj strani, što se ovom presudom potvrdilo.

“Ponovit ću da je ovo treća presuda koju je HRT izgubio od mene, i borba se nastavlja. Ja ću i dalje zastupati stvari za koje smatram da su ispravne”, poručio je Zovko. Dodao je da ova presuda puno znači njemu ali i “svima onima koji tvrde što sam ja govorio i što su mnoge kolege prije mene govorili o tome što se događa na HRT-u”.

Prema priopćenju HND-a, sud u presudi navodi kako su iskazi brojnih svjedoka te iskaz tuženika Zovka “prihvaćeni kao neposredno uvjerljivi i iskreni”.

Nadalje, sud navodi da su ti iskazi u međusobno suglasni iz čega proizlazi da su radna atmosfera i okruženje na HRT-u općenito bili takvi da je kod većeg broja osoba, tako i tuženika, osnovano mogla uputiti na zaključak o postojanju određenog stupnja ograničenja zaposlenika HRT-a u neometanom izražavanju i razmjeni mišljenja i ideja, stoji, uz ostalo, u priopćenju HND-a.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina