Plenković više uopće ne skriva da je ljutit na ministra zdravstva: Upozorio je Beroševa prijatelja da će platiti penale

Plenković više uopće ne skriva da je ljutit na ministra zdravstva: Upozorio je Beroševa prijatelja da će platiti penale

Premijer Plenković kazao je kako će u slučaju platforme oni koji nisu ispunili obveze morati platiti penale.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je uoči sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke situaciju s cijepljenjem u Hrvatskoj, no nvinari su najprije tražili njegov komentar na objavu USKOK-a da je u aferi Vjetroelektrane osumnjičena i bivša ministrica u njegovoj Vladi Gabrijela Žalac.

“Kada se informiram točno o čemu se radi, oglasit ću se. Ne znam ništa o tome jer sam se danas bavio drugim stvarima”, kazao je Plenković.

otom je komentirao cijepljenje u Hrvatskoj.

“Vidio sam se danas s ministrom Berošu, razgovarali smo, dao sam ministru jasne naputke što treba napraviti u vezi cijepljenja. Naša je ambicija da s ovih novih više od 2,25 milijuna doza koje će dolaziti od ovog tjedna pa do 30. lipnja moramo bez ikakve dileme procijepiti preko 50 do 55 posto odraslog stanovništva. To je sada stvar samo dobre organizacije posla i tehnologije, na njemu, na HZJZ-u, na županijskim zavodima i brojnima uključenima u taj sektor i na HZZO-u je da se to provede. Svi koji će se htjeti cijepiti do ljeta, će se moći, u to sam uvjeren”, rekao je Plenković.

“Ministar ima zadaću”

Govorio je i o budućnosti platforme CijepiSe: “To je tehničko pitanje kojim se mora baviti ministar zdravstva s onima koji su preuzeli obavezu da ta platforma funkcionira. Ako je mogu popraviti neka je poprave, ako ne, neka naruče novu. Što je s novcem koji je već plaćen za platformu? Platit će penale oni koji nisu ispunili obavezu”.

Na pitanje reportera N1 Hrvoja Krešića je li ministar odgovaran što platforma ne funkcionira, ali i zbog drugih problema oko cijepljenja, Plenković je odgovorio: “Ministar je dobio zadaću da stvarti postoji kako treba s najpreciznijim napucima, na njemu je, na onima koje sam nabrojao, da se mobiliziraju maksimalno, da se cijepljenje provodi sedam dana u tjednu i da svi koji trebaju biti cijepljeni budu aktivno pozivani. Stvar je tehnike, cjepivo je tu”.

Plenković je rekao i da ćemo od idućeg tjedna, svakoga tjedna dobivati više od 200.000 doza cjepiva, i to puno više.

“Prema tome, pravi izazov dinamike procjepljivanja tek slijedi. Ministar ima zadaću i ja vjerujem da će on učiniti maksimalne napore da to izvrši”, poručio je.

Komentirajući tužbu EK protiv AstraZenece zbog nepoštivanja ugovora, Plenković je rekao kako je Hrvatska, naravno, kao i sve druge članice, podržala Europsku komisiju u tom pogledu.

Priprema za lokalne izbore

U izjavi novinarima predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković je rekao kako danas imaju još jednu sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a nakon što je Središnji odbor stranke prošlog tjedna usvojio program za lokalne izbore, gdje su konačno utvrđeni svi kandidati na razini županija, gradova i općina.

Izvijestio je da su u tijeku finalne aktivnosti o prikupljanju potpisa te istaknuo kako vjeruje da će svi kandidati predati kandidature bilo za čelnike lokalnih jedinica, bilo za predstavnička tijela u zakonski propisanom roku te da će za koji dan krenuti i u formalnu kampanju.

Foto: Hina