Plenkovićeva Vlada odabrala: Hrvatska kupuje 12 francuskih borbenih aviona Rafale

Plenkovićeva Vlada odabrala: Hrvatska kupuje 12 francuskih borbenih aviona Rafale

Vlada RH nabavit će 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura, objavio je u petak premijer Andrej Plenković.

 – Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, 10 jednosjeda i 2 dvosjeda, precizirao je Plenković.

Dodao je da se izabrani višenamjenski borbeni avion smatra jednim od najboljih na svijetu, javlja Jutarnji list.

Francuska ponuda pokazala se najboljom jer za najmanje novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion, dodao je Plenković naglasivši da je ponuda najpovoljnija i pruža najbolju obročnu otplatu koja neće usporiti naš ulazak u europodručje.

Plenković je još poručio:

– Novim borbenim avionom kojim ćemo zamijeniti MIG-ove čiji životni vijek ističe do 2024. očuvat ćemo sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Osigurat ćemo djelotvorniju zaštitu hrvatskog suvereniteta u sve tri dimenzije – kopnu, moru, zraku. Steći moćno strateško sredstvo odvraćanja i nacionalnu sigurnost podići na razinu koju nikada nismo imali. Uz ovakve sposobnosti i odnos snaga 1991. bi bio drugačiji i ne bismo podnijeli tolike žrtva i materijalnu štetu koja je procjenjena na 37,1 milijardu dolara, što je Hrvatsku gospodarski unazadilo 15-ak godina. Današnjom odlukom ne ostvarujemo samo najveću investiciju u oružane snage nego i najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira. Novim višenamjenskim borbenim avionom stječemo sposobnost koja idućih 30 do 40 godina višestruko uvećava ukupnu borbenu moć vojske. Time stvaramo preduvjete za stabilan razvoj Hrvatske. Podizanjem sigurnosti Hrvatska će postati atraktivnija za strane ulagače, to će pridonijeti boljem kreditnom rejtingu. Hrvatskoj se otvara mogućnost razvoja istraživačkih i industrijskih segmenata – kazao je. 

– Međuresorno povjerenstvo, a proces je započet u vrijeme prve Vlade, temeljito je evaluiralo pristigle ponude SAD-a, Švedske, Francuske i Izraela i jednogalsno usvojilo studiju izvedivosti az nabavu višenamjenskog borbenog aviona koju je predalo Vladi. Vlada je razmatrala studiju te je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja – kazao je premijer.

Niz mogućnosti

Premijer je kazao da Hrvatska kupuje 10 jednosjeda i dva dosjeda.

– Izabrani višenamjenski borbeni avion najnovije je generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu. Jedini je od 4 ponuđena koji ima mogućnost nadzvučnog superkrstarenja. Može podnijeti najviše tereta, 9 i pol tona i ima najmanji radarski odraz što ga čini djelomično nevidljivim – kazao je. 

– Hrvatska će ga dobiti u najnovijem standardu F3R uvedenom 2018. čime će raspolagati najnaprednijim borbenim zrakoplovom u ovom dijelu Europe. Francuska ponuda pokazala se najboljom jer za najpovoljniji iznos novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion. Ponuda od vrijednosti 999 milijuna eura, koja će se ostvariti ugovorom između dviju vlada, najpovoljnija je i pruža najpovoljniju obročnu otplatu koja neće usporiti ulazak Hrvatske u euro područje. Želim zahvaliti SAD-u, Švedskoj i Izraelu na kvalitetnim ponudama. Čestitam svima koji su bili uključeni u proces na našoj strani i želim ih pohvaliti da su čuvali integritet i povjerljivost postupka od nacionalnog interesa skoro dvije godine. Drago mi je da odluku donosimo danas na Dan hrvatske vojske – kazao je premijer. 

Na natječaju za kupnju nove generacije borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uz odabrani Rafale, bili su ponuđeni novi američki F-16 Block 70, novi švedski JAS 39 Gripen C/D i rabljeni izraelski F-16 Barak.

Čestitao Dan hrvatske vojske

Prije objave o kupovini aviona, premijer je čestitao Dan hrvatske vojske. 

– Podsjetnik da je na današnji dan prije 30 godina ustrojena hrvatska vojska. Svečana smotra zbora narodne grade u Kranjčevićevoj, kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve četiri gardijske brigade Zbora narodne garde. U ime Vlade vojnikinjama, vojnicima, policajcima i policajkama te svim braniteljima čestitamo Dan hrvatske vojske – kazao je premijer.

– U protekla tri desetljeća vojska je stegla ogromno iskustvo u Domovinskom ratu iz kojeg je izašla kao pobjednica. Nakon uspostave mira započela je proces transformacije. Hrvatski vojnici su cijenjeni sudionici brojnih međunarodnih misija diljem svijeta u kojem sudjeluju – kazao je premijer. 

– Zato što smo svjesni koliko je mir dragocjen naša Vlada ispunjava zacrtane prioritete obrambene i sigurnosne politike. Donijeli smo novu strategiju nacionalne sigurnosti i zakon o sustavu domovinske sigurnosti. Ulažemo u kvalitetu života hrvatskog vojnika, opremu i modernizaciju vojske. U skladu s tim, a unatoč tome što je u proteklih 15-ak godina prije naše prve Vlade propušteno da se donesu odluke koje će dodatno ojačati hrvatsko ratno zrakoplovstvo, danas ćemo donijeti povijesnu odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona najnovije generacije – kazao je premijer.

Foto: Hina