Pobjednik izbora u Austriji ima jasan plan: Želi “suditi” covid stožeru koji je maltretirao Austrijance u vrijeme pandemije

Pobjednik izbora u Austriji ima jasan plan: Želi “suditi” covid stožeru koji je maltretirao Austrijance u vrijeme pandemije

Slobodarska stranka Austrije (FPO) i njezin predsjednik Herbert Kickl potvrđeni su kao pobjednici na izborima za Europski parlament u toj zemlji s 25,4 posto glasova.

Prema konačnim rezultatima, koji su objavljeni nakon što su u ponedjeljak prebrojani svi glasovi poslani poštom, konzervativna Narodna stranka (OVP), stranka austrijskog kancelara, bila je na drugom mjestu s 24,5 posto. Socijaldemokratska stranka (SPO) dobila je 23,2 posto glasova.

Zeleni, koji zajedno s OVP-om upravljaju Austrijom, u nedjelju su dobili oko 11,1 posto, dok je liberalni NEOS dobio 10,1 posto.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Psihijatar Herman Vukušić zgrožen iznošenjem privatnih informacija o stradalom muškarcu: Saborskoj liječnici treba oduzeti licencu iste sekunde

U nedjelju je FPO po prvi put osvojio najviše glasova na izborima u Austriji. Ovi izbori su se smatrali kao test za austrijske parlamentarne izbore koji su na jesen.

FPO je osvojio tri dodatna mandata i poslat će šest zastupnika u novi Europski parlament.

Klub zastupnika OVP-a izgubio je dva mandata i ubuduće će biti zastupljen sa samo pet zastupnika, a toliko će imati i SPO. Zeleni i NEOS osigurali su po dva mandata.

Ukupno 6,37 milijuna ljudi u Austriji imalo je pravo glasa na izborima za Europski parlament, a izlaznost je bila 56,3 posto.

Inače, kako piše Euronews, FPO je na ovim izborima vodio kampanju sa sloganom “Stop ludilu Europske unije””.

Austrijskog kancelara Karla Nehammera tada je proglasio “hodajućim mrtvacem”, a naveo je i da ima spremnu “tjeralicu” za ministre odgovorne za zdravstvenu politiku tijekom covid pandemije.

Podsjetimo, Austrija je imala praktično policijski sat za vrijeme covida, a posebno su na meti bili necijepljeni. Necijepljeni su jedno vrijeme bili u stalnom u lockdownu i pod non-stop “policijskim satom”. Takav pristup izazvao je veliko ogorčenje dobrog dijela austrijskih građana pa se uspjeh Slobodarske stranke Austrije jednim dijelom može gledati i kroz tu prizmu.

Na slici: Herbert Kick

Foto: Hina