Počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru za Ivana Aralicu – posvećenog pozivu i javnomu dobru hrvatskoga društva

Počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru za Ivana Aralicu – posvećenog pozivu i javnomu dobru hrvatskoga društva

Ivan Aralica postao je počasni doktor Sveučilišta u Mostaru. Doctoris Honoris Causa svečano mu je uručen u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.

Akademiku Aralici titulu počasnoga doktora Sveučilišta u Mostaru uručio je rektor tog sveučilišta Zoran Tomić, naglasivši kako se titula dodjeljuje jednom od orijaša hrvatske književnosti, piscu, eruditu, kulturnom i političkom pregaocu.

U svom govoru rektor Tomić naglasio je da se sveučilišta ne bi smjela pretvoriti u bešćutne pogone u kojima se osposobljavaju vrhunski stručnjaci, ali za koje vrijede samo činjenice hladna razuma, nego bi morala biti u pravome smislu riječi hramovi ljudskoga duha. – Stalan je napor oko ovjeravanja vlastita nacionalnog, kulturnog i građanskog identiteta osoban ulog za budućnost. U tome nam od velike koristi mogu biti Araličini poučni, na autentičnim izvorima utemeljeni uravnoteženi tekstovi, njegov intelektualni i nacionalni habitus te neupitna naklonost svim pripadnicima hrvatskog nacionalnog korpusa, istaknuo je rektor Tomić.

Predsjednika povjerenstva i promotor akademik Dragan Čović kazao je da ova dodjela počasnoga doktorata ima veliku vrijednost jer je riječ o jednome iznimnom čovjeku, nositelju znanstvenoga i društvenoga života Hrvata bilo gdje da se nalaze, čija je posvećenost pozivu i javnomu dobru hrvatskoga društva dostojna hvale i divljenja. – Aralica je učinio izniman pothvat da se povijest Hrvata u Bosni i Hercegovini, njihove priče i tradicija ne prepuste zaboravu. Njegovo književno svjedočanstvo ostavlja neizbrisiv trag u vremenu o mentalitetu, snazi i vjeri Hrvata u Bosni i Hercegovini. Akademik Ivan Aralica zasigurno je jedan od najvećih hrvatskih književnika 20. i 21. stoljeća te je, zbog angažiranosti oko rasvjetljavanja važnih povijesnih zbivanja vezanih za bosanskohercegovačke Hrvate, posve opravdano zaslužio počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru, dodao je Čović.

Pisanje je za Aralicu poslanje, misija, u najboljemu značenju tih pojmova. Ljepota Araličina pisanja jest i u tome što na kraju uvjerava čitatelja kako čovjekovo putovanje prema kraju, putovanje koje zovemo životom, usprkos svim nedaćama ima smisla. Počasni doktorat, Doctoris Honoris Causa, akademiku Ivanu Aralici dodijeljen je za izniman ugled, ali poglavito zbog angažiranosti oko rasvjetljavanja važnih povijesnih zbivanja vezanih za bosanskohercegovačke Hrvate. Prema europskoj sveučilišnoj tradiciji dodjela počasnoga doktorata izniman je događaj za sveučilište, a svaki počasni doktor, osim časti i naslova, obvezuje se na čuvanje ugleda i dostojanstva sveučilišta.

Na kraju svečanosti akademik Aralica zahvalio je Stručnomu povjerenstvu i Senatu SUM-a što su mu dodijelili počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru jer ga je to ganulo i obradovalo. -Svima kojima dugujem zahvalnost: vi ste zaključili da sam svojim dosadašnjim književnim radom zaslužio počasni doktorat, a ja ću se truditi da do kraja života ostanem dostojan te časti, naglasio je Aralica.

Kako stoji u popratnoj biografiji Ivan Aralica rođen je u Promini 10. rujna 1930. Učiteljsku školu u Kninu završio je 1953., a studij jugoslavistike na Filozofskome fakultetu u Zadru 1961. -Radio je kao učitelj u selima Dalmatinske zagore i kao ravnatelj Učiteljske škole, odnosno Pedagoške gimnazije u Zadru. Potkraj 1960-ih politički se angažirao u okviru Hrvatskoga proljeća. Od 1969. do 1972. bio je i zastupnik u Saboru Republike Hrvatske. S političkim promjenama 1990. vraća se u politiku: na izborima 1993. postaje saborskim zastupnikom i potpredsjednikom Županijskoga doma Sabora. S političkih se dužnosti povukao 2000. Redoviti je član  HAZU -a od 1992. Dobitnik je „Nagrade Vladimir Nazor“ za životno djelo 2010. Prozaik, esejist i filmski scenarist Ivan Aralica nedvojbeno je jedno od najvećih imena hrvatske književnosti druge polovine 20. i početka 21. stoljeća, navodi se u biografiji akademika i počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru Ivana Aralice.

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

Foto: Hina