Scholz poručio kako će Njemačka slati oružje Ukrajini koliko god to bude potrebno. “Sankcije štete i nama, ali djeluju”

Scholz poručio kako će Njemačka slati oružje Ukrajini koliko god to bude potrebno. “Sankcije štete i nama, ali djeluju”

NJEMAČKI kancelar Olaf Scholz rekao je da će Berlin slati oružje Ukrajini “koliko god bude potrebno”.

Rekao je da mu je njegov prošlotjedni put u Kijev i susret s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim jasno dao do znanja da Ukrajina pripada Europi, donosi Index.

“Zapad ne prihvaća nasilni napad na Ukrajinu”, rekao je u govoru njemačkom industrijskom udruženju dodavši da se zato Ukrajinu snažno opskrbljuje oružjem, a Rusiji uvode sankcije. 

“Ove sankcije djeluju. Da, ove sankcije štete i nama samima. Štete našim tvrtkama, ali su ispravne”, rekao je. Zaključio je da će Njemačka nastaviti podržavati Ukrajinu i kroz slanje oružja sve dok Ukrajina treba podršku.

Istodobno je RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija “dodatno ojačati svoje oružane snage kako bi uzela u obzir potencijalne vojne prijetnje i rizike”, prenosi Reuters.

Ruske nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat (kolokvijalno nazvane Sotona), sposobne nositi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca, bit će raspoređene do kraja godine, dodao je.

Prije Putina danas su zaprijetili njegov saveznik Nikolaj Patušev te glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova, no oni su se fokusirali na prijetnje izravno upućene Litvi koja je zabranila transfer robe pod EU sankcijama prema ruskoj enklavi Kalinjingrad. 

Patušev, inače tajnik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije i bliski Putinov saveznik održao je sastanak u Kalinjingradu i zaprijetio građanima Litve.

Foto: Hina