Pod punim imenom i prezimenom: Pernar otkrio zašto je kazneno prijavio Sandru Benčić

Pod punim imenom i prezimenom: Pernar otkrio zašto je kazneno prijavio Sandru Benčić

Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar priznao je da je vlastima u Zambiji slao prijave vezane uz hrvatske državljane koji su uhićeni u Zambiji zbog sumnje na trgovinu djecom i krivotvorenje dokumenata. Pernar je u prijavama zambijskoj policiji naveo da je među uhićenima ‘transeksualna osoba koja ne može posvojiti djecu u DR Kongu’. Zbog toga ga je kazneno prijavila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Pernar je pak u utorak na konferenciji za medije izvijestio kako je podnio kaznene prijave protiv svih državljana Hrvatske koji su posvojili djecu iz DR Konga, protiv svih sudaca u Hrvatskoj koji su ovjeravali posvojenja iz DR Konga, protiv Ljubičić zbog sumnje za lažno prijavljivanje kaznenog djela, te protiv saborske zastupnice Sandre Benčić zbog sprječavanja dokazivanja, javlja Tportal.

‘Podnio sam kaznenu prijavu protiv osmero osumnjičenika imenom i prezimenom DORH-u još u prvom mjesecu. Jedan je slučaj gdje ih prijavljujem zbog sumnje da su predali krivotvorene papire, a drugi je slučaj gdje ja naknadno prijavljujem zambijskom sudu. Ja nisam anoniman, imenom i prezimenom sam ih prijavio. Ako ljudi imaju posljedice zato što su prekršili zakone neke zemlje, red je da odgovaraju za to. Ja sam tu prijavu dao nakon što su oni vraćeni s aerodroma u pritvor, ja nisam taj anonimni prijavitelj na kojeg se sumnja, ali me ta anonimna prijava potaknula da ih prijavim’, rekao je.

Pernar već danima na svom profilu na Facebooku postavlja difamacijske objave na račun uhićenih, ali i drugih, posvojitelja djece iz Afrike.

Oglasili se posvojitelji

Povodom Pernarovih medijskih istupa i kaznene prijave oglasila i Udruga u osnivanju INTERNATIONAL ADOPTION Hrvatska – Udruga za potporu međunarodnom posvajanju, čiju reakciju prenosimo u cijelosti:

‘Vezano uz njegove navode iz kojih je vidljivo da uopće ne poznaje tematiku o kojoj priča, ističemo da je ambasada Demokratske republike Kongo u Beogradu davala svoj pečate na rodne listove naše djece u svrhu postupka posvajanja i to nakon 2016. godine, zajedno s pečatima Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije i Ambasade Republike Hrvatske (dakle tri pečata na rodnom listu). To se smatra punom legalizacijom rodnog lista. Slijedom navedenog, izjave gospodina Pernara u izričitoj su suprotnosti s pukim uvidom u rodne listove djece u tom periodu koji se nalaze u matičnim uredima’.

Višnja Ljubičić je u ponedjeljak je Državnom odvjetništvu podnijela prijavu protiv bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara nakon saznanja o povredama Zakona o ravnopravnosti spolova s obilježjima kaznenih djela.

Iz njezina Ureda su za Hinu rekli da je u obavljanju svojih poslova pravobraniteljica saznala za povrede Zakona o ravnopravnosti spolova s obilježjima kaznenih djela iz članaka ‘Javno poticanje na mržnju’ i ‘Nedozvoljena upotreba osobnih podataka’ Kaznenog zakona te je sukladno zakonu 13. veljače DORH-u podnijela prijavu protiv Pernara.

Hrvatski građani uhićeni u Zambiji pušteni su da se brane sa slobode nakon što su nedavno ponovno uhićeni prije povratka u Hrvatsku. Sutkinja ih je na ročištu pustila uz uvjet da predaju putovnice, dokažu da imaju boravište te plate jamčevinu od 20 tisuća kvača, odnosno oko 970 eura. Ovoga puta uz osmero Hrvata za trgovinu djecom u pokušaju optužena je i službenica za imigraciju u zračnoj luci Ndola. Sljedeće je ročište 1. ožujka.

Foto: Hina