Podatak koji bi Plenkovićeva Vlada najradije prešutjela: Evo koliko je porasla nezaposlenost

Podatak koji bi Plenkovićeva Vlada najradije prešutjela: Evo koliko je porasla nezaposlenost

U Hrvatskoj je u trećem tromjesečju bilo milijun i 678 tisuća zaposlenih, što je na godišnjoj razini 26 tisuća manje, dok je broj nezaposlenih porastao za 32 tisuće, na 135 tisuća te stopa anketne nezaposlenosti iznosi 7,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o statističkim podacima iz ankete o radnoj snazi, koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada te je međunarodno usporediv podatak o zaposlenosti i nezaposlenosti.

Iz DZS-a navode da se zbog pandemije bolesti Covid-19 u provedbi ankete o radnoj snazi suočavaju s poteškoćama u prikupljanju, provjeri i obradi podataka. Stoga je prikupljanje podataka prilagođeno te je anketiranje s pomoću prijenosnih računala “licem u lice” uglavnom zamijenjeno telefonskim, javlja N1.

U trećem kvartalu 10 tisuća više nezaposlenih

Po podacima iz ankete, u trećem tromjesečju 2020. godine u Hrvatskoj je bilo milijun i 678 tisuća zaposlenih, što je u odnosu na prethodni kvartal, odnosno drugo tromjesečje, više za deset tisuća ili 0,6 posto.

Usporedba broja zaposlenih na godišnjoj razini, u odnosu na treći kvartal 2019. godine, pokazuje da je u trećem tromjesečju ove godine zaposlenih bilo oko 26 tisuća ili 1,5 posto manje.

Broj nezaposlenih porastao je na godišnjoj razini za 31 posto, a na tromjesečnoj za 17,4 posto. Naime, u trećem tromjesečju ove godine nezaposlenih je, prema anketi, bilo 135 tisuća, a u istom tromjesečju 2019. godine 103 tisuće, dok je pak u drugom ovogodišnjem kvartalu bilo 115 tisuća nezaposlenih.

Stopa anketne nezaposlenosti, kao postotni udio nezaposlenih u aktivnom stanovništvu, tako iznosi 7,5 posto, što je za 1,7 postotnih bodova više na godišnjoj i jedan postotni bod više na kvartalnoj razini.

S obzirom na broj zaposlenih i nezaposlenih, u trećem kvartalu ove godine aktivno stanovništvo činilo je milijun i 814 tisuća osoba, što je na tromjesečnoj razini rast za 31 tisuću. Na godišnjoj razini, u odnosu na treće tromjesečje prošle godine, broj aktivnih stanovnika veći je za sedam tisuća.

Stopa zaposlenosti 47,8 posto

Neaktivno stanovništvo smanjeno je i na kvartalnoj i godišnjoj razini. U kategoriji neaktivnog stanovništva u trećem je tromjesečju ove godine bilo milijun i 697 tisuća osoba, što je u odnosu na drugi ovogodišnji kvartal 33 tisuće, a u odnosu na treći kvartal prošle godine 15 tisuća manje.

Stopa aktivnosti, koja pokazuje postotni udio aktivnog u radno sposobnom stanovništvu, u trećem tromjesečju ove godine iznosila je 51,7 posto, što je za 0,9 postotnih bodova više u odnosu na prethodno tromjesečje te 0,3 postotna boda više na godišnjoj razini.

Stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu, u razdoblju od srpnja do rujna ove godine iznosila je 47,8 posto, što je na tromjesečnoj razini rast za 0,3 postotna boda, a na godišnjoj pad za 0,6 postotnih bodova.

Foto: Admir Buljubašić/Hina