Ugledni psihijatar otkriva zašto se neki liječnici ne žele cijepiti: Cijelo vrijeme smo bili obasipani lažima i manipulacijama vodećih ljudi

Ugledni psihijatar otkriva zašto se neki liječnici ne žele cijepiti: Cijelo vrijeme smo bili obasipani lažima i manipulacijama vodećih ljudi

Psihijatar Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju Vrapče bio je gost Dnevnika.

Bagarić je rekao kako je šok od skoro 2 milijuna mrtvih i 80 milijuna zaraženih, šok za cijeli svijet.

“Mi smo i specijalno kao država teško pogođeni i ovim virusom. Kad dodamo i jedan potres koji se ne može kontrolirati, u ovoj godini smo doživjeli dva iznimno teška vanjska stresa koja su sigurno nepovoljno utjecala na mentalno zdravlje većine osoba”, ističe.

Ono što mi psihijatri govorimo od početka, puno manji mentalni šok tih teških trauma će biti, tvrdi Bagarić, ako imamo točne informacije.

“Od početka smo imali skrivene informacije, tako da jedno nepovjerenje koje imamo oko svega je uzrokovalo nevjerovanje u tu bolest. Ono što je važno, ako samo u 2020. tolerirali da imamo netočne i neprovjerene informacije, mislim da u 2021. će mentalne posljedice biti još vidljivije. Mislim da je važno u društvu da kad govorimo javno, da govorimo točne i provjerene informacije”, kazao je Bagarić.

Osvrnuo se i na relativno nizak postotak medicinskog osoblja koje se želi cijepiti.

“Neki moji kolege psihijatri se čude zašto se liječnici ne žele cijepiti. Cijelo vrijeme smo bili obasipani lažima i manipulacijama vodećih ljudi. Ako čovjeku slažete 10 puta, zašto bi vam 11. put vjerovao. Važno je da se ljdi cijepe, ali je važno i transparentno komunicirati nuspojave”, mišljenja je Bagarić.