PODRŽALA UKRAJINU: Putin popularnu Zemfiru proglasio stranom agenticom

PODRŽALA UKRAJINU: Putin popularnu  Zemfiru proglasio stranom agenticom

Rusko ministarstvo pravosuđa u petak je Zemfiru, jednu od najpopularnijih ruskih glazbenica, proglasilo stranom agenticom jer je izrazila podršku Ukrajini i kritizirala rusku „specijalnu vojnu operaciju“.

Ruska agencija TASS prenosi priopćenje ministarstva u kojem stoji da je Zemfira, punog imena Zemfira Ramazanova, „otvoreno podržala Ukrajinu, održavala koncerte u neprijateljskim državama, govorila protiv specijalne vojne operacije i primala pomoć inozemnih izvora“.

Zemfira, etnička Tatarka, karijeru je počela krajem devedesetih, stekavši veliku slavu u Rusiji i drugim bivšim sovjetskim republikama. Nezine pjesme na internetskim platformama danas imaju desetke milijuna pregleda, javlja N1.

Zemfira/Foto: Wikipedia

Glazbenica se ratu protivi od njegovog početka, a na svojim službenim stranicama napisala je: „ne ratu“.

Dio medija piše kako je nakon početka invazije napustila Rusiju i preselila u Francusku.

Podršku Ukrajini dala je i krajem prošle godine na koncertu u Londonu, govoreći tada o „užasnoj stvarnosti održavanja koncerata tijekom rata“.

U britanskoj prijestolnici je rekla da je Rusija, njezina zemlja koju voli i žali, u procesu „uništavanja Ukrajine i same sebe“ u „apsolutno besmislenom i okrutnom“ ratu.

Oni koji su proglašeni stranim agentima u Rusiji mogu biti predmet policijskih pretresa i drugih kaznenih mjera, piše agencija Reuters.

Naslovna fotografija: Hina