Željka Markić: “Slučaj Zambija” pokazuje da postoji problem što se ne iskazuje promjena spola u dokumentima

Željka Markić: “Slučaj Zambija” pokazuje da postoji problem što se ne iskazuje promjena spola u dokumentima

Dr. Željka Markić jučer je sudjelovala na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbora za obitelj, mlade i sport. Sjednica je sazvana na prijedlog udruge Hrvatska Mati, koja je i pozvala izvršnu direktoricu U ime obitelji na sudjelovanje u raspravi o važnoj temi: Porast broja transrodne djece i mladih ljudi u Republici Hrvatskoj: Mogući uzroci i kliničke posljedice. Na sjednicu su pozvani i predstavnici lobističke udruge Trans Aid, odnosno danas kolekTIRV. Odbor za zdravstvo pozvao je i brojne stručnjake– psihologe, psihijatre, dječje psihijatre, predstavnike Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog liječničkog zbora i dr. strukovnih udruga, kao i zainteresirane zastupnike u Saboru RH, stoji u priopćenju Udruge U ime obitelji.

Na sjednici iznesene činjenice pokazale su brojne razloge za održavanje saborske sjednice i daljnje stavljanje teme transrodnosti u djece i mladih u fokus javnosti. Na sjednici je prikazan trend porasta maloljetnika koji se izjašnjavaju kao “transrodni”. Osobit porast zabilježen je kod djevojčica – i u RH i u svijetu. Ovaj trend dio stručnjaka povezuje s “pomodarstvom”, odnosno smatra društveno induciranim. Ukazano je na sve veći broj detranzicija osoba koje su izvršile operacije “promjene spola”. U Saboru je pročitano pismo majke iz Hrvatske koja opisuje nezadovoljstvo roditelja takve djece ideološkim, neprofesionalnim pristupom dijela psihologa i psihijatara. U Saboru je naglašena važnost da udruge koje se bave transrodnošću na svojim stranicama donose medicinski točne informacije.

Jedan od govornika, psihijatar, u Saboru je iznio zapanjujuću informaciju da je na njega osobno vršen pritisak, kao i na Kliniku za psihijatriju Vrapče, od strane aktivističke udruge. ”Uplitali su se u način kako bismo mi trebali raditi naše procjene”, kazao je. O tome je informirao Ministarstvo zdravstva.

Dr. Markić u raspravi je iznijela tri problema vezana za povećanja djece i mladih koji se izjašnjavaju transrodnima. Ukazala je na činjenicu da neke škole koje pohađaju djeca s rodnom disforijom dobivaju upute da učenici i nastavnici trebaju djecu koja se osjećaju transrodno oslovljavati u suprotnom spolu. Dr. Markić je ukazala na činjenicu da su sva djeca u razredu poticana/prisiljena da npr. biološkog mladića oslovljavaju u ženskom rodu ili biološku djevojku – u muškom, bez da se osiguralo da takve upute ne škode svoj zdravoj djeci, odnosno djeci bez poremećaja spolnog identiteta.
 Postavila je i pitanje dovode li upravo ovakve preporuke upućene profesorima i učenicima do pojave tzv. transtrendera, odnosno do promocije transrodnosti među djecom i mladima na način koji nije sukladan potrebama osoba koje pate od transrodnosti?

Izvršna direktorica U ime obitelji ukazala je i na činjenicu da dok određeni psiholozi iznose u javnosti netočne informacije o postotku samoubojstava djece i mladih “ako ne uđu u tranziciju”, javnost nema nikakve informacije o mladima i odraslima koji su nakon tzv. promjene spola – izvršili samoubojstvo u RH. Takvih slučajeva na žalost ima u Hrvatskoj te roditelji, obitelji i osobe koje pate od rodne disforije imaju pravo na te informacije.
Na kraju je dr. Markić ukazala na problem neiskazivanja promjene spola u dokumentima, što je na vidjelo iznio slučaj Zambija. ”Brojni pravni stručnjaci već su upozoravali da je potrebno promijeniti članak 42. Zakona o državnim maticama i osigurati da se promjena spola iskazuju u slučajevima posvojenja i sklapanja braka. U najmanje ta dva slučaja postoji interes druge osobe ili javni interes koji ma prevagu nad zaštitom privatnosti”, zaključila je izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

 Što se tiče pritisaka kojima su SDP, Možemo, Zagreb je naš i drugi nastojali spriječiti održavanje saborske sjednice, u čemu su im se na sam dan sjednice pridružili i neki psiholozi i liječnici koji su bili pozvani sudjelovati kao stručnjaci, najbolje ih je okarakterizirala Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, dr. Renata Sabljar Dračevac (Socijaldemokrati). Ona je sjednicu zaključila sljedećim riječima: ”Svojim odlaskom na početku sjednice progresivna ljevica pokazala je da nema širinu dijaloga i toleranciju za druga i drugačija mišljenja”. Potpuno se s njom slažemo.

Foto: Hina