Poduzetnici ogorčeni: Je li se direktor HUP-a Damir Zorić prodao Plenkoviću?

Poduzetnici ogorčeni: Je li se direktor HUP-a Damir Zorić prodao Plenkoviću?

Nakon sastanka bili smo uvjereni u idilu i dogovor Vlade i poslodavaca oko uvjeta za isplatu COVID potpora – 70 posto cijepljenih u kolektivu.

No, to je razjedinilo poslodavce i njihovog predstavnika, direktora HUP-a Damira Zorića koji je pristao na vladin prijedlog i razljutio mnoge. Što je sporno poslodavcima u prijedlogu ministra Aladrovića nakon kojeg mu je Zorić stisnuo ruku?

Brže od očekivanog postignut je dogovor između Vlade i socijalnih partnera – minimum 70 posto radničkih COVID potvrda za maksimalan iznos potpora za radna mjesta. Taj prijedlog je prihvatio glavni direktor HUP-a Damir Zorić. No, dan poslije veliki obrat iz iste udruge, javlja RTL.

“On nije dobio koliko ja znam potporu vijeća članica HUP-a da dogovara bilo što. A pogotovo ne naše udruge čiji je izvršni odbor donio odluku da nikako ne može prihvatiti tu korelaciju”, rekao je Hrvoje Soldan, dopredsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u.

Većina članstva udruge Glas poduzetnika su također mali i srednji poduzetnici koji su ogorčeni ishodom.

“Pitamo se zašto takve mjere, recimo, za smanjenje plaće nisu donesene za javni sektor. O tome se ništa ne priča, stoga zašto se uvijek trenira strogoća na privatnom sektoru”, izjavila je Branka Prišlić, glavna tajnica udruge Glas poduzetnika.

Prema podacima Ministarstva rada za svibanj je potpore zatražilo 38 448 poslodavaca za 122 291 radnika. Za lipanj se zahtjevi još prikupljaju, ali do danas se prijavilo 6140 poslodavaca za 25 236 radnika.

Realno, ne znam, od dva milijuna neprocijepljenih ovih malih i srednjih koji dobivaju potpore je, ne znam, 70, 80 tisuća. Dakle, mi nećemo ništa riješit da se svi cijepe ovi koji dobivaju potpore”, poručio je Soldan.

Potpore mogu dobiti tvrtke s najvećim padom prometa, najugroženije djelatnosti koje već godinu i pol ne mogu normalno raditi, poput autoprijevoznika, turističkih djelatnika i ugostitelja. Njima je već dosta restrikcija.

“Ugostiteljski sektor u Hrvatskoj je devastiran. Nama najmanje što treba je nekakvo kažnjavanje. Moramo naći odgovor zašto se građani Hrvatske ne cijepe. Od toga moramo poći”, rekao je Dražen Biljan, potpredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Zagreba.

No, čini se da je dogovor gotova stvar i da preostaje definiranje tehničke provedbe. Ključni pomak je da COVID potvrde neće morati imati svi radnici nego 70 posto njih za punu potporu. Što je postotak niži, novca će biti manje.

A stranu nezadovoljstva vladinim prijedlogom uz poslodavce drže i sindikati jer misle da će mjera dovesti do diskriminacije i etiketiranja.

“Sigurno će se otvoriti pitanje samog poslodavca, a i cijepljenih radnika na one koji su necijepljeni. Dakle, otkriti tko su, zašto se nisu cijepili i tako dalje”, poručila je Ana Miličević Pezelj, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike SSSH.

Tako je vlada dinamiku cijepljenja odlučila pokrenuti pritiskom na nekoliko desetaka privatnika koji žive od potpora. Barem dok ne smisle adekvatan način motivacije za sve ostale necijepljene. 

Foto: Hina