Plenković i dalje gura iritantnog Filipovića kao frontmana u Zagrebu: Očito želi vječno ostati u oporbi

Plenković i dalje gura iritantnog Filipovića kao frontmana u Zagrebu: Očito želi  vječno ostati u oporbi

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su većinom glasova odbili prijedlog Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a o imenovanju članova Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga uz uz prethodni prijedlog predstavničkog tijela. 

Tim prijedlogom Klub HDZ-a i HSLS-a namjeravao je zadužiti gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da u roku od 30 dana donese odluku o imenovanju članova Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga uz prethodni prijedlog Gradske skupštine sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, javlja N1.

U obrazloženju tog svog prijedlogu naveli su da je 14. lipnja Skupština Zagrebačkog holdinga razriješila dosadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog holdinga te imenovala tri člana Nadzornog odbora i dva člana Uprave.

Gradski zastupnik HDZ-a Davor Filipović je rekao kako je Gradska skupština morala predložiti članove Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, što se, ističe, nije dogodilo.

Objasnio je kako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 25. svibnja dalo Smjernicu i uputu kojom se upućuju dužnosnici koji obavljaju i funkciju člana skupštine trgovačkog društva u kojem jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ima dionice ili udjele u vlasništvu  – da su odluke o imenovanju članova upravnih tijela i nadzornih odbora obvezni donijeti uz prethodni prijedlog predstavničkog tijela jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, sukladno odredbi članka 15. stavka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Filipović je prigovorio i što je ta točka bila tek 15. na dnevnome redu današnje prva radne sjednice Gradske skupštine, ocijenivši kako je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević “sa svojom ekipom htio da se ova točka makne s očiju javnosti” i da dođe na red kasno navečer.

Tomašević je Filipoviću uzvratio da “ne barata terminima” te da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo predmet ali nije donijelo odluku o pokretanju postupka. Također, rekao je kako je Povjerenstvo zatražilo od Sabora da se taj sporni članak Zakona izbriše. Istaknuo je kako nikad dosad u Gradsku skupštinu nije došao prijedlog za bilo kojeg člana Uprave ili Nadzornog odbora bilo kojeg trgovačkog društva u vlasništvu Grada Zagreba.

Gradska skupština je na današnjoj sjednici prihvatila i izvješća o radu Savjeta mladih i Savjeta za zdravlje, o ugovorima o dodjeli sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU, kao i ono o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Zagreba u 2020. te o dodjeli gradskih stipendija.

Prihvaćen je i Stečajni plan za stečajnog dužnika RIZ-ODAŠILJAČI, dioničko društvo u stečaju.

Za članove u Zajedničko vijeće Grada Zagreba i Zagrebačke županije izabrani su predsjednik i potpredsjednica Gradske skupštine Joško Klisović i  Ivana Kekin. Velimir Ostojić razriješen je dužnosti člana Savjeta za zdravlje.

Gradska skupština na današnjoj sjednici nije usvojila izvješća o stanju imovine Grada Zagreba za 2019. i 2020. godinu.

Nakon cjelodnevnog rada i odrađenih 33 točaka, 2. sjednica, ali prva radna, završila je oko 22 sata.

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović zaželio je svim gradskim zastupnicama i zastupnicima ugodan godišnji odmor te rekao kako vjeruje da će se u kolovozu ponovno sastati.

Foto: Hina