Policija objasnila zašto je “upala” u ordinaciju: Liječnica nije postupila savjesno?

Policija objasnila zašto je “upala” u ordinaciju: Liječnica nije postupila savjesno?

Iz MUP-a su priopćili kako liječnica vozača koji je skrivio nesreću kod Svete Helene nije htjela predati dokumentaciju pa su joj zato došli u ordinaciju s nalogom.

“U konkretnom slučaju vezanom za prometnu nesreću koja se 11. srpnja dogodila na naplatnoj postaji Sv. Helena, zbog sumnje policije da vozač koji je osumnjičen za kazneno djelo nije zdravstveno sposoban za sigurno upravljanje motornim vozilima, od njegove liječnice iz Čakovca zatražena je dostava njegovih zdravstvenih podataka.

Budući je liječnica to odbila pravdajući se liječničkom tajnom, zagrebačka je policija pokrenula izvide te kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je liječnica povrijedila odredbe iz članka 233. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Temeljem naredbe Općinskog suda u Čakovcu policijski službenici PU međimurske, uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta, izuzeli su traženu liječničku dokumentaciju koju im je tom prilikom navedena liječnica predala.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđena je osnovana sumnja da je liječnica počinila prekršaj iz članka 233. stavka 3. kažnjivo po stavku 5. Zakona o sigurnosti prometa na cestama zbog čega je protiv lliječnice pokrenut prekršajni postupak izdavanjem obaveznog prekršajnog naloga s izrečenom novčanom kaznom u iznosu od 5000,00 kuna”, stoji u pripćenju MUP-a.

Članak 233. stavak 3. propisuje da je liječnik dužan obavijestiti policijsku postaju ako je utvrdio da vozač ima bolest ili invalidnost zbog koje ne može voziti.

Predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo ranije je izjavila kako su liječnicu prvo neslužbeno nazvali na telefon iz policije i rekli joj da trebaju medicinsku dokumentaciju tog pacijenta koji je skrivio nesreću i onda im je rekla da nema problema, samo da joj donesu nalog.

Iz MUP-a dalje u priopćenju navode proceduru što liječnik treba napraviti ako utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom.

Po primitku izvješća liječnika o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vozača, policijska uprava ili postaja upućuje vozača na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled. Ukoliko se na izvanrednom nadzornom zdravstvenom pregledu utvrdi da je vozač nesposoban ili ograničeno sposoban za vozača, donosi se rješenje o oduzimanju vozačke dozvole u postupku propisanom Zakonom o općem upravnom postupku.

Napominjemo da liječnici uglavnom poštuju zakonsku obvezu o obavještavanju policijskih uprava i postaja o postojanju bolesti ili invalidnosti vozača radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom. Tako je u 2017. godini zaprimljeno 897 obavijesti, u 2018. godini 821 obavijest, a u razdoblju siječanj – lipanj 2019. godine zaprimljene su 742 obavijesti”, stoji u priopćenju MUP-a.

Foto: Hina