VIDEO: Mahniti napadač nožem u Sydneyu uzvikivao Allahu Akbar: Policija brže-bolje izjavila da napad nije povezan s terorizmom?

VIDEO: Mahniti napadač nožem u Sydneyu uzvikivao Allahu Akbar: Policija brže-bolje izjavila da napad nije povezan s terorizmom?

U dva popodne Sydneyska policija dobila je dojavu da je maskirani muškarac hodao ulicama s mesarskim nožem. 21-godišnji Mert Ney je istim nožem ranio 41-godišnju ženu. Naknadno je u obližnjem otkrivena još jedna žrtva, 21-godišnja žena koju policija povezuje s napadačem, prenosi The Guardian

Muškarac je uzvikivao “Allahu Akbar” i “pucajte mi u glavu”. Napadača su obuzdala tri muškarca, nakon čega je na poprište zločina došla policija.

Objavljena je snimka napadača dok uzvikuje islamski poklič, kao i snimka njegovog obuzdavanja.

“Stalno je pisao o preobraćivanju”

Ubrzo nakon napada je otkriveno tijelo 21-godišnje žene u obližnjem stanu. Policija sumnja da se radi o žrtvi istog mahnitog napadača. Daily Mail je objavio da se radi o prostitutki koju je napadač poznavao.

Napadač Mert Ney je sin Tursko-Ciparskih useljenika. Prijatelji napadača tvrde da se nedavno preobratio na Islam.

“Uvijek sam mislio da je čudan”, rekao je srednjoškolski kolega napadača. “Stalno je pisao o preobraćivanju (na Islam) i slično.”

“Ali nisam mislio da bi išao tako daleko”, rekao je muškarac.

Sidneyska policija: Ne radi se o terorističkom napadu

Napadač je nosio USB uređaj na kojem su bili podatci o masovnim ubojstvima u Sjevernoj Americi i Novom Zelandu, uključujući napad na Christchurch džamiju u Novom Zelandu.  Na mjestu zločina pronađeni su lijekovi. Navodno se radi o anksioliticima.

Policija je objavila da se radi o mentalno poremećenoj osobi te da istražuju navode da je nedavno pobjegao iz psihijatrijske ustanove. Tvrde da se ne radi o terorističkom napadu, zato što je napadač radio sam, te da nije povezan s terorističkim organizacijama.

Otprije je poznat policiji, ali ne po nečemu što bi upućivalo da bi mogao počiniti ovako težak zločin, navodi Sydneyska policija.

Foto: Dean Lewins/Epa