Policija otkrila hakera koji je napao A1: Maloljetni Slavonac tražio pola milijuna eura

Policija otkrila hakera koji je napao A1: Maloljetni Slavonac tražio pola milijuna eura

U srijedu, 9. veljače, dogodio se hakerski napad na A1 te su ukradeni osobni podaci najmanje 100.000 korisnika. Policija se oglasila o tom incidentu.

Priopćenje policije prenosimo u cijelosti:

“Možemo potvrditi da policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od trenutka prijave hakerskog napada, intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja kaznenih djela Oštećenje računalnih podataka i Iznude u pokušaju na štetu TD A1 Hrvatska.

Mjere i radnje poduzete tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju kaznenih djela kojima je oštećena tvrtka A1.

Sukladno svemu navedenom, policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, proveli su danas tijekom dana pretragu doma, pokretnih stvari (računala, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj kaznenih djela na štetu TD A1 Hrvatska.

Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka.”

Podsjetimo, haker je od A1 tražio oko 500.000 dolara u kritpovaluti ethereum, inače, prijetio je, javno će objaviti sve podatke kojih se dokopao i ponuditi ih na crnom tržištu.