Informacije cure na kapaljku: Policija skriva kojom je brzinom vozila ministrica Žalac?

Informacije cure na kapaljku: Policija skriva kojom je brzinom vozila ministrica Žalac?

Gosti Točke na tjedan bili su novinari Tanja Novak s Al Jazeere Balkans i Goran Penić iz Jutarnjeg lista.

Ministrica Žalac jučer je automobilom udarila dijete koje je prelazilo cestu. Iz Vlade su odmah poručili da ne očekuju ostavku. Što kažete na to?

Novak: Vlada sve češće daje odgovore i prije nego novinari postave pitanja. Imamo situaciju gdje ministica koja bi trebala biti neki uzor u ponašanju izlazi na cestu vez vozačke. Sreća da to dijete nije teže stradalo. Protekla dva tjedna su bila prilično neugodna za gledati u Hrvatskoj. Mi gledamo da ljudi bacaju djecu kroz prozor, da ministri kupe djecu na cesti i da nitko iz vladajuće garniture ne preuzima odgovornost.

Penić: Naravno da se svakome može dogoditi nesreća. Ministrica je članica Vlade. Kad je u Saboru prisegnula, prisegnula je da će poštivati Ustav, zakone i poredak. Sada vidimo da ne poštiva zakone, da joj je vozačka istekla. U najmanju ruku treba ponuditi ostavku premijeru. Ali mi smo već navikli na to da se ostavke nude samo kada u opasnost dođe sam premijer. On štiti svoje ljude do kraja. Jedino je Martina Dalić dala ostavku kad se afera približila uredu premijera i onda je morala dati ostavku.

U ulici u kojoj je Žalac udarila dijete nema pješačkog, a policija nije objavila detalje nesreće. 

Novak: Ne znamo detalje. Da se to dogodilo bilo kojem drugom građaninu dobili bismo iscrpan izvještaj na temelju kojeg bismo mogli rekonstruirati sve. Ovo sve daje veliku poruku tome da se radi nešto što nije za javnost, što se pokušava zataškati. Ne mogu tvrditi da policija brani Gabrijelu Žalac i da je ona napravilia nešto što ne treba, ali takav dojam se stječe.

Policija je objavila samo da ministrica ima nevažeću dozvolu.

Penić: Ne znamo koliko dugo joj ne vrijedi vozačka ni zašto. Mogla je i sinoć to objaviti, ovako nama daje dojam da se nešto skriva. Ne znamo je li vozila brzo, je li tipkala na mobitel, je li mogla nekako spriječiti tu nesreću…

 

 

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina