Politička pozadina napada: Tko je napadač koji je ubio najmanje 49 ljudi?

Politička pozadina napada: Tko je napadač koji je ubio najmanje 49 ljudi?

U pucnjavi na dvije džamije u novozelandskome gradu Christchurchu, prema zadnjim informacijama, kako javljaju tamošnji mediji ubijeno je najmanje 49 judi.

Naoružani napadač otvorio je vatru u džamiji Al Noor na Novom Zelandu, u gradu Christchurchu. Napadač se identificirao kao Brenton Tarrant (28) iz Graftona u Australiji. Na internetu se obratio i naveo razloge za napad, piše Večernji list.

Svoj smrtonosni napad prenio je na Facebooku, no video je uklonjen. U svom obraćanju opisao je sebe kao “samo običnog bijelog čovjeka”. Rekao je da potječe iz radničke klase, obitelji s niskim primanjima te da se za ovo odlučio kako bi osigurao budućnost za svoj narod. Napadač, kojeg istražuje policija rekao je da je izvršio napad kako bi “smanjio stopu imigracije u europske zemlje”.

Tri muškarca i jedna žena su privedeni nakon pucnjave, no novozelandska policija upozorava javnost da je moguće da ima još napadača koji su na slobodi. U toj džamiji je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja bi u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da nitko od njih nije ustrijeljen.

Foto: Youtube

r