Slušao pjesmu o Radovanu Karadžiću: Masovni ubojica na oružju imao srpska imena na ćirilici

Slušao pjesmu o Radovanu Karadžiću: Masovni ubojica na oružju imao srpska imena na ćirilici

Brenton Tarrant, masovni ubojica koji je u dvije džamije u Novom Zelandu ubio najmanje 40 ljudi, na svom je oružju imao napisana ćirilicom dva srpska imena. Riječ je o Marku Milajnovu Popoviću i Stefanu Lazaru. Iako svjetski mediji pišu da su to vjerojatno imena drugih terorista koji su sudjelovali u napadu, riječ je zapravo o imenima crnogorskog vojvode i srpskog kneza.

Marko Miljanov Popović (1833 – 1901) bio je crnogorski narodni književnik, vojskovođa i vojvoda iz plemena Kuči. Stefan Lazar – srpski knez Lazar Hrebeljanović (1329 – 1389), poginuo je u borbi s Turcima na Kosovu Polju.

Ubojica Brenton Tarrant je cijeli masakr prenosio na Facebooku i kasnije isti video objavio na Instagramu. Na glavi je imao kacigu s kamerom. Iscurili su i detalji vezani uz ono što je prethodilo masakru.

Svoj strašni pohod započeo je kada je, odjeven u maskirnu uniformu, sjeo u automobil i rekao:

– Neka zabava počne.

Zatim je, vozeći do džamije, u automobilu slušao narodnu (folk), ali i vojnu glazbu, piše Daily Mail. Kad je stigao, vozilo je parkirao u aleji nedaleko mjesta napada. Uzeo je oružje i krenuo prema džamiji. Stao je na ulazna vrata i pucao na svakoga tko se kretao. U nekoliko navrata stao bi iznad ozlijeđenog muškarca, ponovno napunio pištolj i onda ga dokrajčio. Tarrant je potom pobjegao automobilom, ali ubrzo su ga uhitili, prenose 24 sata. 

U video se čuje kako je, dok se vozio prema džamiji, u autu slušao pjesmu “Od Bihaća do Petrovca sela” u kojoj se spominje Radovan Karadžić. Napadač u autu pjeva pjesmu o vođi bosanskih Srba samo nekoliko dana prije najavljenog izricanja drugostupanjske presude za zločine u BiH.

Stihovi pjesme kažu:

Karadžiću, vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje.
Nek svijet vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje

Hrvatske ustaše, hrvatske ustaše,
ne dirajte vi ognjište naše

Iz krajine krenuli su vuci, krenuli su vuci,
čuvajte se ustaše i Turci, ustaše i Turci