Politički labirint: Posavec u dogovoru s Bernardićem i Čačićem ruši koaliciju Plenkovića i Vrdoljaka

Politički labirint: Posavec u dogovoru s Bernardićem i Čačićem ruši koaliciju Plenkovića i Vrdoljaka

Iako je HNS pritisnuo premijera Andreja Plenkovića kad je riječ o smjeni sada bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića i iz te situacije izišao neokrznut, dapače, ministar je smijenjen, a HNS je ostao u koaliciji s HDZ-om, u toj stranci vrije između vodstva HNS-a i međimurskog župana Matije Posavca.

U HNS-u kruži priča da je Posavec, koji zagovara izlazak HNS-a iz koalicije s HDZ-om i prijevremene izbore, sklopio pakt sa šefom SDP-a Davorom Bernardićem i bivšim HNS-ovcem, županom i Reformistom Radimirom Čačićem. Po tom navodnom dogovoru, Posavec bi nosio listu SDP-a u trećoj izbornoj jedinici na budućim parlamentarnim izborima, a SDP bi podržao Čačića na idućim lokalnim izborima. S Čačićem i Posavcem, SDP-ova bi lista u trećoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća i Varaždinsku i Međimursku županiju, osvojila koji mandat više budući da su obojica župani i lokalno dobro kotiraju. U kuloarima se nagađa da Posavec uporno provocira kako bi ga HNS izbacio iz stranke i kako bi od njega napravio žrtvu te da mu preuzimanje te stranke nikada nije bio cilj. Posavec sve te informacije demantira i poručuje da je puno teorija urote i zavjere, piše Večernji list.

– Pokušava me se na razne načine diskreditirati, ni s kime nisam u političkom dogovoru. S Čačićem surađujem kao sa županom susjedne županije, a sa SDP-om sam u koaliciji u Županijskoj skupštini u Međimurju. Ako mi u HNS-u žele reći, neka mi kažu – odgovara Posavec. Na pitanje planira li se kandidirati za predsjednika HNS-a, kaže da on predlaže da se izbori u HNS-u održe već u listopadu, a ne tek u ožujku 2020., i da će se on na tim izborima najvjerojatnije kandidirati za šefa stranke.

Foto: Edvard Šušak/Hina