Politolog iz GONG-a razotkrio Milanovića: Povukao je kukavički potez. On igra s figom u džepu

Politolog iz GONG-a razotkrio Milanovića: Povukao je kukavički potez. On igra s figom u džepu

Berto Šalaj, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i predsjednik Vijeća GONG-a, u Newsroomu je kod Anke Bilić Keserović komentirao odluku predsjednika Zorana Milanovića da izađe na parlamentarne izbore kao nezavisni kandidat s SDP-om.

Šalaj kaže kakon se prva predsjednikova odluka, da parlamentarni izbori budu u srijedu, činila politički potpuno besmislena i promašena dok nije najavio da i sam izlazi na parlamentarne izbore.

“Onda je jasno da je nakon te objave da je to jedan pokušaj političkog blitzkriega. Nećemo ponedjeljak, utorak da se ne spaja s vikendom, nego ćemo srijedu. Imamo taj jedan momentum ‘javljam s ja, idem na listu…’”, ističe Šalaj, javlja N1.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: HDZ-ov kipar upozorava Plenkovića: Nećemo uspjeti ako ne uključimo “hrabre desničare” Kostopeča, Kovača, Anušića i Karamarka

Iako Šalaj u takvom postupku vidi dobru političku logiku, istaknuo je i jedan veliki minus.

“Odluka da ne da ostavku na mjesto predsjednika republike odmah sutra i da kaže ‘idem na sve ili ništa, spreman sam politički riskirati, povjerite mi svoje glasove, situacija je takva i zajedno ćemo’… On se odlučio, malo ću biti i grub, na jedan politički kukavički potez. Igra s figom u džepu. Naravno da neće zamijeniti funkciju predsjednika Republike s funkcijom parlamentarnog zastupnika, ako ne dobiju parlamentarnu većinu.”

Odluka Zorana Milanovića da kao predsjednik države ide i na parlamentarne izbore na SDP-ovoj listi zatekla je i članove vodstva te stanke. Nikada se njegovo sudjelovanje, neslužbeno se čuje, nije ranije spominjalo kao opcija u stranačkom vodstvu. No unatoč toj činjenici kao i činjenici da Grbina na sjednici nitko nije pitao kako je do ovakvog obrata došlo i kada se počeo pripremati na sjednici vodstva svejedno je vladala euforija zbog Milanovićeve odluke.

Predsjedništvo SDP-a na sjednici je odredilo i tko će nositi listi za nadolazeće izbore i sutra bi popis trebao biti potvrđen i na sjednici Glavnog odbora kao i stranački program koji je gotov. Prvi u prvoj izbornoj jedinici bit će Zoran Milanović što znači da će moći direktno odmjeriti snage s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Prvi na listi u drugoj izbornoj jedinici je Boris Lalovac, bivši ministar financija, prvi u trećoj je potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić, dok je prvi u četvrtoj Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice. Listu u petoj jedinici predvodi europarlamentarac Fred Matić, u šestoj član vodstva SDP-a Mihael Zmajlović, a u sedmoj sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Lider SDP-a Peđa Grbin bit će prvi u osmoj izbornoj jedinici dok će devetu prevoditi potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac. U desetoj jedinici prvi će biti potpredsjednik stranke Ranko Ostojić, saznaje Večernji list.

Peđa Grbin objasnio je članovima vodstva kako će nastaviti dalje pregovarati s potencijalnim koalicijskim partnerima. Na vodstvu se danas na sjednici razgovaralo tko bi SDP-u mogao donijeti više – Radnička fronta ili Fokus. No konačna odluka nije donesena. Tko će činiti SDP-ovu koaliciju trebalo bi biti poznato do iduće subote kada bi se opet trebao sastati Glavni odbor stranke, a Grbin je najavio i dvije sjednice vodstva stranke prije te sjednice idući tjedan.