Popularni fratar o Dinamovom muralu u Stocu: Korištenje Stepinca u navijačke svrhe nije primjeren. Objasnio je i njegov stav prema Paveliću

Popularni fratar o Dinamovom muralu u Stocu: Korištenje Stepinca u navijačke svrhe nije primjeren. Objasnio je i njegov stav prema Paveliću

Popularni svećenik fra Mario Knezović komentirao je Dinamov mural u Stocu na kojemu se nalazi i blaženi Alojzije Stepinac.

“Prema javljanjima (nisam osobno vidio!) u Stocu je orisan mural u znak Dinama. Tim mladima ne treba ništa zamjeriti – TREBA IH POUČITI!

Kao cjeloživotni dinamovac, te onaj kojeg mnogi ne Hrvati drže prenaglašenim ljubiteljem svoga hrvatskoga puka, moram zbog ljubljena istine reagirati. Istina je veća i od Hrvatske i od Dinama! Isus je Istina!

Naime, taj mural sadrži tri komponente: Lik blaženika Alojzija Stepinca, grb hrvatskoga naroda iz BiH i Dinamov grb uronjen u bivše granice hrvatske države (NDH) i tu je još, doduše, dodana Istra, otoci itd.

Korištenje lika blaženika, a nama sveca, Alojzija Stepinca u te navijačke svrhe i u tom kontekstu nije primjeren. Naime, Alojzije Stepinac pripada svima nama bez obzira na navijačke osjećaje i Stepinac nije podržavao tadašnji sustav i model vladavine. On je, to je istina, podržavao pravo Hrvata na svoju državu, ali nije bezuvjetno podržavao vlast – Pavelića.

Mario Knezović

Ključno je shvatiti: Jedno je Država, a drugo sustav vlasti. Pa i danas mi mnogi podržavamo Hrvatsku kao državu, ali ne podržavamo način i stil vladavine tih politički vlastodržaca.

Stoga, preporučam tim navijačima, iz meni dragoga Stoca, da naprave poseban i još veći mural Dinamu s legalnim grbom kluba, pa i grboma Hrvata iz BiH, ali bez drugih asocijacija i motiva.

Preporučam također da načine poseban mural i bl. Alojziju Stepincu s njegovim pozivom na molitvu i mir.

Neka blaženi, i za nas sveti, Alojzije Stepinac kod Boga zagovara sve navijače da u ljubavi, miru, dolično, bez nasilja, nereda i opijata podržavaju svoje sportske timove”, ističe fra Mario.