HDZ i HNS zajedno protiv Posavca: Tvrde da radi za Radeljića i Škoru

HDZ i HNS zajedno protiv Posavca: Tvrde da radi za Radeljića i Škoru

Međimurski župan i izgledni kandidat za predsjednika HNS-a Matija Posavec nedavno se javno ispričao biračima zbog koalicije s HDZ-om i javno pozvao da HNS izađe iz vladajuće koalicije. Zbog toga je postao meta i nekim HNS-ovcima i HDZ-u.

Odmah nakon tog njegova istupa, iz HNS-a su počele dolaziti neslužbene informacije da im nije jasan Posavec, da su uložili milijun kuna u njegovu kampanju te žrtvovali savez sa SDSS-om i jedan mandat na europarlamentarnim izborima. Tvrde da je blizak Mati Radeljiću i da igra za Škoru, da je i sam u Međimurskoj županiji u pet općina koalirao s HDZ-om, tvrdi Jutarnji list.

S druge strane, HDZ-ovci tvrde da je Posavec bio glavni zagovornik koalicije, da je odmah nakon razlaza s Mostom, i prije Vrdoljaka i Ferenčaka, zvao Plenkovića više puta i nudio se za koaliciju, navodi Jutarnji.

Posavec: Plenković ne govori istinu, čak ni nemam njegov broj

Nešto slično je rekao i premijer u petak u intervjuu HRT-u kada je izjavio kako je Posavec bio jedan od onih “koji je u onoj noći preokreta jako puno radio na tome da HNS podrži HDZ-ovu Vladu”.

Posavec je Plenkovićeve tvrdnje opovrgnuo, i tvrdi da uopće nema njegov broj.

“Jedino što je točno jest to da ni ja osobno, ni moja lokalna organizacija nismo podržali koaliciju, odmah nakon toga sam dao ostavke na sve funkcije u stranci, a točno je i da je HDZ radio golem pritisak na mene da tu koaliciju preslikam u županiju” odgovara Posavec.

Beus Richemberg: “ostani đubre do kraja”

Međutim, Goran Beus Richemberg, član  Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, tvrdi da je Posavec imao priliku tražiti raskidanje koalicije, da je to htio učiniti. 

“Šutke si slušao i gledao kako cipelare i pljuju Anku, Vesnu, Nadu i mene, ti si išao na pregovore i ti si dogovarao koaliciju. Nema isprike, nema popravnog. Što bi rekao Bora Čorba – ‘ostani đubre do kraja’”, poručio je Beus Richembergh.

Posavec se zalaže za čim skorije održavanje unutarstranačkih izbora, na kojima se planira kandidirati za predsjednika. Aktualno predsjedništvo želi čekati završetak predsjedavanja Europskom unijom, a možda i parlamentarne izbore.

2015. Posavec je u javnost izašao s idejom da bi HNS trebao izići iz Kukuriku koalicije. Tvrdi da se zalaže za formiranje opcije građanskog centra, jednako daleke SDP-u i HDZ-u.

Foto: Zvonimir Kuhtić/ Hina