Što je Pupovac poručio između redaka: HDZ najlakše mijenja kada je s njime u koaliciji

Što je Pupovac poručio između redaka: HDZ najlakše mijenja kada je s njime u koaliciji

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a je za N1 komentirao odnose u vladajućoj koaliciji, rekonstrukciju Vlade i podršku Vladi u Saboru. Rekao je da je raskol u SDP-u doveo do situacije u kojoj su SDP-ovi zastupnici postali resurs na raspolaganju HDZ-u, te je pozdravio rekonstrukciju budući da će Vladi omogućiti da se suoči s “trendom netolerancije u društvu”.

Komentirao je i odluku Ustavnog suda o uvođenju ćirilice u Vukovaru. Prozvao je “desničare” iz crkvenih i drugih krugova da proizvode atmosferu “ratnog stanja” koje opravdava mržnju prema Srbima i uskraćivanje njihovih prava. Tvrdi i da bi njihov izlazak iz vlade samo ohrabrio desne krugove te da moraju nastaviti “suptilan proces borbe za širenje demokratskog procesa.”

Novi ministri izglasani su s 82 glasa – znači li to da je parlamentarna većina sve veća kako odmiče mandat?

“Bila je prilika da se potvrdi da parlamentarna većina nije nestabilna. Tu postoje određeni resursi, nakon određenih raskola ili turbulencija u SDP-u, koje su iskoristili neki od naših partnera u vladajućoj koaliciji. Onda se ta većina povećala.”

Je li to stalna parlamentarna većina ili ‘projektna suradnja’ u kojoj se uskače kad je potreba?

“Stalna većina su oni koji su sastavni dio vladajuće većine, koji su potpisali sporazum. Jedan dio pridruženih članova kluba Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića su, čini mi se, od potrebe do potrebe, po praksi njihovog glasanja”, kazao je Milorad Pupovac i dodao da stalna parlamentarna većina ima stalnu brojku od 77, 78 zastupnika.”

Komentirao je i rekonstrukciju vlade, posebice bivšeg ministra Lovru Kuščevića.

Pozdravljate što se premijer riješio tereta?

“To je nesumnjivo dobro, bilo bi dobro da se dogodilo ranije. Dogodilo se 5 do 12. Sada Vlada može rasterećenija ući u zadnju godinu i pol dana vladavine, posvetiti se politikama”, kazao je i da se Vlada mora suočiti s trendom netolerancije koja postoji u društvu, kao i s vanjskopolitičkim izazovima.

O Odluci ustavnog suda rekao je da “Tu nije riječ ni o proširivanju ili povećanju prava, nego o tome da su nekome uskraćena prava koja mu zakonom i Ustavom pripadaju. Tu praksu treba početi ostvarivati. Riječ je o pravima koja su zajamčena.”

Srbi dežurni neprijatelj

“Ali nemamo iluzija – postoje grupacije koje Hrvatsku žele zadržati u nekoj vrsti ratnog stanja. Kad imate takvo stanje, onda uvijek nađete nekoga tko će biti dežurni ili trajni neprijatelj. Tako se to u Vukovaru dogodilo s ćirilicom i sa Srbima. Dok se to ne promijeni u samoj percepciji hrvatske većine, dok se ne vidi koliko je to ograničenje za demokraciju u Hrvatskoj – to ni SDSS, ni ja, ni Srbi u Hrvatskoj ne mogu promijeniti.”

“Moramo se suočiti s činjenicom – ili ćemo imati mirnodopsko vrijeme u punom smislu te riječi, u kojem zakoni neće biti suspendirani ili ćemo kazati – okej, još uvijek živimo u nekoj formi izvanrednog ratnog stanja, samo to moramo objasniti javnosti i svijetu. Volio bih znati zašto se u Hrvatskoj prema Srbima primjenjuje politika izvanrednog stanja, suspendiraju njihova prava i održava mržnja.”

Ostaju u vladi radi “suptilne borbe za demokraciju”

“Kada bi se sva ova pitanja mogla riješiti izlaskom iz koalicije i uskraćivanje podrške, to bi bila najjednostavnija stvar za kojom bi mogao posegnuti – ali ja znam da se time ne bi ništa riješilo. Oni koji vode tu kampanju bi samo likovali – desničari iz crkvenih krugova, desničari iz nevladinih krugova, desničari iz političkih krugova bi samo likovali. Ovdje se radi o suptilnom procesu borbe za širenje demokratskog procesa.”

Foto: Denis Cerić/ Hina