Posljedice invazije na Ukrajinu: Kina i Rusije u strateškom savezu protiv SAD-a i njegovih saveznika

Posljedice invazije na Ukrajinu: Kina i Rusije u strateškom savezu protiv SAD-a i njegovih saveznika

Kina je u petak ustrajala u svojem odbijanju da rusku vojnu operaciju u Ukrajini nazove “invazijom” ili da kritizira Moskvu unatoč jačanju ruskih napada na tu zemlju i sve većem broju žrtava.

Kina je ponovila da vjeruje u poštovanje teritorijalne cjelovitosti svih zemalja, ali i napomenula da pitanje Ukrajine ima posebnu složenu povijesnu pozadinu.

“Razumijemo ruske legitimne razloge za zabrinutost kad je riječ o sigurnosnim pitanjima”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin novinarima na dnevnom brifingu u Pekingu, javlja N1.

Wang je također kritizirao izjavu američkog predsjednika Joea Bidena da će bilo koja zemlja koja podrži rusku invaziju biti “ukaljana pridruživanjem”, kazavši da je ugled ukaljan onim zemljama koje se miješaju u unutarnja pitanja drugih zemalja.

SAD, Britanija, Japan, Kanada, Australija i EU nametnuli su nove sankcije Moskvi uz kazne s početka tjedna, uključujući odluku Njemačke da zaustavi 11 milijardi dolara vrijedan plinovod iz Rusije.

Na pitanje je li Kina spremna povećati kupnju ruske nafte kao odgovor na američke i europske sankcije, Wang je rekao: “Sankcije nikada nisu bile učinkovite u rješavanju problema. Nadamo se da će relevantne strane moći riješiti problem putem dijaloga i konzultacija”.

Foto: Hina