Rusija otkrila karte: Žele srušiti predsjednika Zelenskog. Evo još nekih detalja

Rusija otkrila karte: Žele srušiti predsjednika Zelenskog. Evo još nekih detalja

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je na konferenciji za novinare kako Rusija “ne planira okupirati Ukrajinu”, nego je “želi osloboditi od opresije”.

Prema njegovim riječima, Rusija trenutnu ukrajinsku vladu ne smatra demokratskom.

Na novinarsko pitanje planira li Rusija dekapitirati ukrajinsko vodstvo, ruski ministar Sergej Lavrov kaže kako je rekao ono što i Vladimir Putin.

“Nitko neće napadati narod Ukrajine, mi ovdje govorimo o sprečavanju neonacista i onih koji promoviraju genocid. Želimo ih svrgnuti s vlasti jer je trenutni režim u Kijevu pod kontrolom Zapada i neonacizma. To cvjeta u Ukrajini današnjice.”

Rusija želi da ukrajinski narod bude neovisan i da ima mogućnost slobodno krojiti svoju sudbinu, rekao je Lavrov.

Dodao je da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski lagao kada je rekao da je spreman razgovarati o neutralnom statusu Ukrajine.

Lavrov je također rekao da će Rusija provesti demilitarizaciju Ukrajine, ali ne vidi nikakvu mogućnost da prizna sadašnju ukrajinsku vladu kao demokratsku. Naglasio je da Moskva ne želi da Ukrajinom upravljaju “neonacisti”.

Dodao je da će Moskva biti spremna za razgovore s Kijevom, ali tek kada ukrajinska vojska položi oružje.

Kremlj je u petak objavio da će sankcije nametnute Rusiji zbog napada na Ukrajinu izazvati probleme Moskvi, ali i da će ti problemi biti riješeni.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je komentirati moguće kaznene mjere protiv predsjednika Vladimira Putina te dodao da je Rusija namjerno smanjila ovisnost o uvozu kako bi se zaštitila od prijetnje sankcijama.

Rusija je započela svoju invaziju kopnom, zrakom i morem u četvrtak nakon objave rata predsjednika Vladimira Putina, u najvećem napadu na europsku državu od Drugog svjetskog rata.

Foto: Hina