Posvojena djeca iz Konga govore samo francuski i lingala jezik. Pa kako su se onda posvojitelji “zbližavali” s njima putem video poziva

Posvojena djeca iz Konga govore samo francuski i lingala jezik. Pa kako su se onda posvojitelji “zbližavali” s njima putem video poziva

Četvero djece iz Demokratske Republike Kongo, koje su hrvatski parovi htjeli posvojiti, da bi ih zambijske vlasti optužile za trgovinu djecom, nalaze se u pritvoru jedinice za zaštitu djece okruga Ndola (CPU), javlja Lusaka Times.

Charles Mwambo iz Odbora CPU-a rekao je za ZANIS u telefonskom razgovoru da su djeca zbog sigurnosti zadržana na nepoznatoj lokaciji dok sud ne riješi slučaj.

Preuzeli su djecu

Pastor Mwambo otkrio je da je odbor djecu u dobi između 6 mjeseci i 3 godine preuzeo u svoj skrb u prosincu prošle godine kada su uhićeni osumnjičeni u slučaju, prenosi Novi list.

Rekao je da je povjerenstvo od tada osiguralo mjesta u školi za troje starije djece unutar mjesta gdje su zadržana i da su se od tada prilagodili okruženju.

“Uspijevamo se pobrinuti za djecu i resursi su mobilizirani zahvaljujući vladi.

Jedini izazov bila im je jezična barijera jer govore samo francuski i lingala, ali uz nastavu koju pohađaju govore malo engleskih riječi,” rekao je. Ovo je jako zanimljivo s obzirom na to da su posvojitelji iz Hrvatske tvrdili da su se zbližavali s djecom tako što su s njima razgovarali putem video poziva. Pitanje je na kojem su jeziku razgovarali jer, statistički gledano, vrlo mali postotak hrvatske populacije govori francuska pa je onda realno i da vrlo mali postotak posvojitelja govori francuski.

Nitko nije zatražio djecu

Pastor Mwambo je rekao da nijedna obitelj nije zatražila djecu jer se vjeruje da su izvučena iz sirotišta.

Otkrio je da su ih službenici iz DR Konga tek prošli tjedan posjetili kako bi provjerili kako su djeca i zatražili dopuštenje da ih se izvuče i vrati u njihovu zemlju porijekla.

Rekao je da je dužnosnicima savjetovano da pričekaju dok sud ne sasluša slučaj i ne čuje njegovu odluku.

“Naš strah je da bi djeca mogla biti ponovno trgovana i jednostavno ih je nemoguće osloboditi dok je slučaj aktivan na sudu.

Od tada smo ograničili pristup djeci i vladinim dužnosnicima i medijima”, rekao je.

Prošle godine u prosincu službenici Odjela za useljeništvo u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe u Ndolu priveli su osmero hrvatskih državljana zbog sumnje na trgovinu djecom i krivotvorenje isprava.

Tamošnjim vlastima bila je upitna valjanost dokumenata o posvojenju malodobne djece iz Demokratske Republike Kongo.

Osumnjičenici su od tada službeno uhićeni i optuženi za kazneno djelo trgovine djecom te se pojavljuju pred sudom.

Sud je svojevremeno bio poništio slučaj i dao Hrvatima 48 sati da napuste zemlju, međutim onda su ponovo uhićeni u zračnoj luci. S njima je tada optužena i viša imigracijska službenica iz Zambije.

Foto: Screenshot/You Tube