Potpredsjednik Vlade Zdravko Marić izaziva hrvatsku javnost: Ne odričem se svojih prijatelja Ivice Todorića i Jollyja

Potpredsjednik Vlade Zdravko Marić izaziva hrvatsku javnost: Ne odričem se svojih prijatelja Ivice Todorića i  Jollyja

Potpredsjednik Vlade Zdravko Marić  komentirao je  za N1 televiziju najnovije  promjene u hrvatskoj Vladi te pojasnio svoje odnose s tajkunima Ivicom Todorićem i  Josipom Stojanovićem Jollyjem.

Kad je riječ o rekonstrukciji Vlade – osim prigovora javnosti o nestručnosti novih ministara i ministrica, prigovara im se i to što su nepoznati javnosti. Je li ovdje presudan kriterij bio stranačka iskaznica?

“Ne. Mislim da je posljednjih dana predsjednik Vlade vodio razgovore s brojnim kandidatima. Vizija i provedba programa Vlade je osnovni kriterij. Ali, rekao sam, svakom će se naći zamjerka. Koja je osnovna zamjerka meni? To što sam radio u Agrokoru. Radio sam u Agrokoru kao najvećoj privatnoj komapniji u Hrvatskoj i šire u regiji.”

Ali nitko ne problematizira činjenicu da ste vi radili u Agrokoru, nego činjenicu kako je Agrokor radio u vrijeme kad ste vi tamo radili, kakva su bila financijska izvješća?

“Pa kad je bila rasprava na saborskim odborima, ja sam bio na Odboru za Ustav. Ja sam iznio svoje argumente što sam ja tamo radio – u najboljoj vjeri, časno, dostojanstveno i u skladu sa svojim mogućnostima.”

Ministri koji su otišli ipak odlaze zbog afera koje im se stavljaju na tereti i problema koje su imali s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Povjerenstvo je u vašem slučaju utvrdilo da ste povrijedili načela djelovanja u javnoj službi, propitkuje se vaš odnos s poduzetnikom Josipom Stojanovićem Jollyjem, priča oko grupe Borg i Agrokora – nosite li i dalje taj teret, koji je teret i za ovu Vladu?

“Na svaki poziv Povjerenstva, bilo pisanim putem, bilo na javno očitovanje, sam se odazivao. Nikada se nisam skrivao. Krajem prosinca prošle godine doneseno je odluka u kojoj ne piše da sam bio u sukobu interesa, nego da sam povrijedio načela djelovanja. Ja sam pri izricanju te odluke odmah rekao da ću iskoristiti pravne mogućnosti koje imam da odluku osporim jer se ne slažem s njom. To sam i učinio, podnio sam tužbu. Odluka Upravnog suda koja će, ja se nadam, uskoro – nije na meni da o tome odlučujem, niti o tome išta znam, ja sam imenovao svog opunomoćenika, pravnog stručnjaka koji je bio prisutan kada je Upravni sud presudio i poništio tu odluku i vratio je na ponovno postupanje i moj opunomoćenik, kao i opunomoćenici POvjerenstva, su bili pristni. Čini mi se, prema njegovim informacijama, da su tamo bili i predstavnici medija, nije to još javno, odnosno javna će biti odluka. ja se svojih prijatelja, kolega, nikada nisam odricao. Na Odboru su me pitali za odnos s Ivicom Todorićem. Ja sam prije svega čovjek, imenom i prezimenom, a to što obnašam funkciju, ne želim da me odvoji od toga.”

Drugim riječima, Ivica Todorić vam je i dalje prijatelj?

“I s njim i s poduzetnikom Jollyjem imao sam dobar odnos i ne vidim razlog da to skrivam ili bježim od toga. Ali ključno je je li taj odnos vodio prema nečemu što sam napravio, a nisam smio. Odgovorno tvrdim da nisam.”

Zašto je Jolly dobio kredit HBOR-a?

“Kredit je odobren, to je točno, za vrijeme mog mandata – po funkciji ministar financija je predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a – šest ministara, tri saborska zastupnika i predsjednik Hrvatske gospodarske komore, dakle nas 10. Ja sam prvi među jednakima, ali svi skupa raspravljamo. Podnio je zahtjev prije mog mandata. U HBOR-u ne odobrava kredit Nadzorni odbor. Postoje stručne službe koje to analiziraju, koje analiziraju rizike. To ide na kreditni odbor, ide na upravu – i onda se to prezentira na suglasnost Nadzornom odboru. Kredit je odobren za gradnju hotela koji je izgrađen. Taj hotel ugošćuje goste, ostvaruje prihode. I on je taj kredit otplatio. Tako što je dobio povoljnije uvjete u komercijalnoj banci. Znači komercijalna banka je preuzela njega iz HBOR-a. Plaćen je i penal za prijevremenu otplatu kredita, koji nije bio mali”, kazao je i potvrdio da je zapravo HBOR profitirao na tom kreditu.

Foto: N1