Pravobraniteljica Lora Vidović nema dokaze za svoje optužbe protiv policije: Zašto bismo joj vjerovali na riječ?

Pravobraniteljica Lora Vidović nema dokaze za svoje optužbe protiv policije: Zašto bismo joj vjerovali na riječ?

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović gostovala je u Točki na tjedan gdje je iznijela svoje stavove o migrantskoj krizi i  postupanju  hrvatske policije prema ilegalnim migrantima.

Nije prvi put da vi i predsjednica imate dijametralno suprotne informacije o pitanju postupanja policije prema migrantima – dobivate i iste informacije na terenu?

“Na terenu smo često, tijekom prošle i ove godine imali smo oko 15 različitih postupaka i obilazaka. I Tovarnik i Trilj i Bajakovo, i Duga Resa, Cetingrad i Karlovac – i mnoge postaje granične policije, mjesta gdje se iregularni migranti, tražitelji međunarodne zaštite, kreću – mi obilazimo. Informacije koje imamo s terena su neposredne.”

Razgovarate i s migrantima i s policajcima?

“Da. U posljednje vrijeme policijski službenici nisu ovlašteni govoriti, davati informacije o detaljima koje ih pitamo. Nemamo pristup predmetima jer je policijski službenik zadužen za njih, na

Je li riječ o tom jednom slučaju ili ih je bilo više?

“To je bio posljednji slučaj. Ali, primjerice, jedino što su policijski službenici meni osobno prošle godine u Donjem Lapcu bili ovlašteni reći je – migrantska kriza je u tijeku, mi postupamo sukladno nadležnostima.”

Neki vam prebacuju da primjedbe koje dobijete uzimate zdravo za gotovo – kako ih provjeravate?

“Sigurno ih ne uzimam zdravo za gotovo. Zato što o tome otvaramo ispitni postupak, te informacije dostavljamo MUP-u i od njih tražimo da se očituju o tome što je u konkretnom slučaju učinjeno.”

Za koliko je takvih primjedbi MUP vama potvrdio da postoje prekršaji?

“Što se tiče postupanja u kontekstu migranata – niti jednom. MUP, čini se, zdravo za gotovo, piše – bez argumenata, ulaženja u detalje – da se određeni događaj nije dogodio, da ga nemaju u evidencijama. Čak i kada smo imali konkretno vrijeme i mjesto i na licu mjesta tražili uvid u termovizijsku kameru, baš u tih 120 minuta je nestalo struje i tih snimki nije bilo. Ono što nedostaje je neovisna, učinkovita istraga koja uzima u obzir sve informacije razmjerno. Za sad to nismo vidjeli.”

 

Foto: N1