Originalni pogled na smjenu ministra Tolušića: Htio je doći do statusa Plenkovićeve žrtve?

Originalni pogled na smjenu ministra Tolušića: Htio je doći do statusa Plenkovićeve žrtve?

Domete i efekte rekonstrukcije Vlade u TNT-u su analizirale komentatorice Jutarnjeg i Večernjeg lista – Ivanka Toma i Iva Boban Valečić.

Ostavka Gorana Marića – je li ona bila iznenađenje za premijera?

Boban Valečić: “Koliko govore moji izvori, ostavka ipak jest bila dogovorena, jedino nije jasno je li je inicirao ministar Goran Marić ili premijer Andrej Plenković jer ni jedan ni drugi nisu rekli zašto je do toga došlo. Ministar Marić očito je shvatio da je pod prevelikim pritiskom i otišao je, a premijer Plenković – možda bi mu bolje bilo da se ostavka dogodila u drugim okolnostima. To je prva ostavka na kojoj premijer nije stajao kraj ministra. Ovoga puta ministar Marić ostavku je dao daleko od zagreba u neobičnom ambijentu s ministrom Olegom Butkovićem koji nije znao što će se dogoditi pa se u jednom trenutku činilo da je premijer izgubio kontrolu nad rekonstrukcijom koju je sam započeo.”

Kakav efekt je izazvala odluka o ovako širokoj rekonstrukciji Vlade?

Toma: “Vjerojatno da se opet digne rejting. Već dugo u HDZ-u postoji pritisak prema premijeru od njegovih suradnika koji su još prije godinu dana tražili rekonstrukciju Vlade. On je to odbijao učiniti sve do trenutka kada se suočio s padom rejtinga HDZ-a. Napravio je to u zadnji čas i na neobičan način. Čini mi se da je rekonstrukcija obuhvatila ono što je bilo moguće s obzirom na odnose i otpore unutar HDZ-a.”

Je li odlazak Tomislava Tolušića iznenađenje?

Toma: “Je i nije. Ali ključni problem je što premijer ne polaže račune svojim građanima, biračima. Ne objašnjava svoje poteze. Ni za jednog ministra nije rekao zašto je otišao. Ispada da su svi savršeno radili svoj posao, ali su morali otići.”

Kako komentirate diskurs ne ministri nisu otišli zbog afera nego zbog percepcije javnosti?

Boban Valečić: “Sve se pokrenulo nakon europskih izbora kada je postalo jasno da HDZ ne uživa više podršku koju je uživao. Očito je da je premijer bio prisiljen nešto poduzeti da bi Vlada uopće mogla raditi dalje. Nije imao izbora nego napraviti što je napravio. Tolušićeva ostavka mi je bila iznenađenje, ali očito je on procijenio da mu je ovo bolja pozicija zbog budućih stranačkih preslagivanja, da možda u jednom dijelu HDZ-ovih članova dođe do njegovog statusa kao Plenkovićeve žrtve.”

Foto: Hina