POVIJEST GRADA: Britanski povjesničar, koji govori hrvatski i dugi niz godina živu u Zagrebu, napisao je knjigu o Dubrovniku

POVIJEST GRADA: Britanski povjesničar, koji govori hrvatski i dugi niz godina živu u Zagrebu, napisao je knjigu o Dubrovniku

Knjiga britanskoga povjesničara Robina Harrisa “Povijest Dubrovnika” predstavljena je u srijedu na štandu Školske knjige na Interliberu Zagrebačkoga velesajma, a kako je rečeno, u prikazivanju dubrovačke povijesti autor je temeljito obradio svu relevantnu arhivsku i drugu građu.

Knjigu su predstavili povjesničar Stjepan Ćosić, urednik knjige Deniver Vukelić, predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul i autor Robin Harris.

Ćosić je ocijenio kako je riječ o autorskoj povijesti i pravoj sintezi koju je napisao britanski povjesničar Harris, za kojega možemo reći da je već i hrvatski povjesničar. Smatra kako ta knjiga u hrvatskom prijevodu ima posebno mjesto po svojoj vrijednosti jer je riječ o prvoj sintezi na engleskom pa i hrvatskom jeziku.

Knjiga “Povijest Dubrovnika” obrađuje izrazito važan dio hrvatske povijesti i kulture, povijest Dubrovačke Republike i Dubrovnika, od antike do suvremenoga doma, napomenuo je Ćosić dodavši kako je autor veoma temeljito obradio svu relevantnu arhivsku i drugu građu kako bi prikazao dubrovačku povijest iz svih aspekata.                                                                                                                                               

Harris je podsjetio kako je u vrijeme pisanja ove knjige, kada je ono što je optimistično i s uvjerenjem nazvao “posljednja opsada” bilo već daleko sjećanje.

Prosječni čitatelji, pa ni znanstvenici, nisu imali pristup modernom, dobro istraženom i čitkom prikazu pisanom na engleskom jeziku o povijesti Dubrovačke Republike čija kulturna dostignuća svi smatraju zadivljujućim, rekao je dodavši kako je ovom knjigom popunjena ta praznina. 

Naglasio je kako se povijest Dubrovnika manje cijeni nego što to zaslužuje. Ragusa je, dakako, bila vrlo mala, ali imala je prepoznatljiv društveni, gospodarski, vjerski, kulturni i politički identitet gotovo šest stoljeća, dodao je. 

Ocijenio je kako je već zbog toga povijest toga grada toliko posebna. Dapače, u svojem zlatnom razdoblju Republika je nadaleko imala utjecaj koji inače ne bi imala prema svojoj veličini ili moći, napomenuo je dodavši kako je to značenje potjecalo iz strateške važnosti Dubrovnika, koji je bio na raskrižju putova mediteranskog bazena i Balkana, kršćanstva i islama, Istoka i Zapada.

To značenje, istaknuo je, odražavalo je pomorsku spremnost Republike i njezino veliko trgovačko bogatstvo. Povećavala ga je sofisticirana i oštroumna međunarodna diplomacija Dubrovčana, rekao je dodavši kako se naposljetku to značenje očitovalo u bogatim kulturnim dostignućima jedinstvenima za Hrvatsku, za širi slavenski svijet i povremeno za Europu kao cjelinu.

Po Harrisovim riječima knjiga “Povijest Dubrovnika” pokušava učiniti nešto što je razlikuje od raznih izvrsnih monografija na koje se oslanja. Svrha joj je ujediniti zaključke najboljih znanstvenih studija od kojih većina nije dostupna ljudima koji ne znaju hrvatski jezik, napomenuo je dodavši kako ona također pokušava pružiti jasnu, kritičku i razumljivu sintezu. 

Knjigu “Povijest Dubrovnika” s engleskoga na hrvatski jezik prevela je Mirjana Valent, a drugo hrvatsko izdanje objavila je Školska knjiga.
 Robin Harris je ugledni britanski povjesničar, novinar, pisac i publicist. Autor je više važnih knjiga od kojih je hrvatskoj publici možda najpoznatija “Stepinac: njegov život i vrijeme”. 

Foto: Hina