Bandićevi suradnici osuđeni: Među njima je i Zdenko Antunović Zdena o kojemu je često govorio Dario Juričan

Bandićevi suradnici osuđeni: Među njima je i Zdenko Antunović Zdena o kojemu je često govorio Dario Juričan

Zagrebački Županijski sud nepravomoćno je na uvjetne kazne i rad za opće dobro u četvrtak osudio petoricu bliskih suradnika pokojnog gradonačelnika Milana Bandića iz tzv. afere Bundekfest, proglasivši ih krivima zbog pogodovanja pojedinim ugostiteljima za razne gradske manifestacije.

Ratimir Jureković, bivši stručni savjetnik pročelnika gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od osam mjeseci, koja je zamijenjena radom za opće dobro, javlja N1.

Nekadašnji ravnatelj koncertne direkcije Zagreb (KDZ) Josip Nalis i bivši tajnik zagrebačkog Sportskog saveza Zdenko Antunović Zdena osuđeni su na zatvorske kazne u trajanju od 11 mjeseci, koje su također zamijenjene radom za opće dobro, s tim da je potonjem izrečena i novčana kazna od 30.000 kuna.

Ugostitelj Josip Katić kažnjen je na osam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine, a bivšem zamjeniku pročelniku Gradskog ureda za kulturu Tediju Lušetiću izrečena je kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od tri godine. Lušetić je sankcioniran i novčanom kaznom od 45.666 kuna.

Protiv Antunovića je odbijena optužba za primanje 50.000 kuna mita od organizatora Zagrebačkog karnevala, a sve nakon što se s interesom za organizaciju te manifestacije tvrtka obratila Uredu gradonačelnika.

Na izricanje nepravomoćne presude došao je jedino Josip Nalis.

Predsjednica sudskog vijeća Jadranka Kos je, pojašnjavajući osuđujuću presudu, istaknula kako je Zakon o javnoj nabavi propisivao da se moraju provesti natječaji, a ne dodjeljivati poslovi na način kako je to radio optuženi Lušetić, a što su potvrdili i ispitani svjedoci.

Kos je napomenula da su svi okrivljenici, osim Lušetića, priznali krivnju na zadnjem sudskom ročištu, premda su tijekom postupka tvrdili kako su nevini, te da je sudsko vijeće njihovo priznanje prihvatilo kao olakotnu okolnost.

Olakotnim je ocijenjena i dosadašnja neosuđivanost petorice optuženika i protok vremena od počinjenja kaznenog djela, a Lušetiću je kao olakotna uzeta u obzir i činjenica da je otac maloljetnog djeteta.

Jureković je, po tvrdnjama Uskoka, od listopada 2013. do siječnja 2014. kao stručni savjetnik u gradskom Uredu za poljoprivredu od tadašnjeg ravnatelja KDZ-a Nalisa zatražio da tvrtkama povezanim s ugostiteljem Katićem bez javnog natječaja osigura pružanje ugostiteljskih usluga u šatoru na Trgu bana Jelačića.

Nalis je potom izbjegao postupak javne nabave te je Katiću omogućio pružanje usluga u šatoru, gdje je promet procijenjen na najmanje 4,1 milijun kuna.

Lušetić se teretio da je kao zamjenik pročelnika za kulturu od srpnja do listopada 2013. iskoristio svoj autoritet i protivno Zakonu o javnoj nabavi naredio Nalisu, kao šefu ustanove koja je bila tehnički izvršitelj Bundekfesta, da sklopi ugovore s tvrtkama koje je on prethodno odabrao. Time je dvjema obrtima i jednoj tvrtci navodno omogućio poslove vrijedne više od 880 tisuća kuna.

Godinu kasnije, sličan je posao, prema Uskokovim optužbama, odradio i Antunović kao glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza. Nakon što ga je Bandić 2014. zadužio da u ime grada vodi organizaciju Bundekfesta, od Nalisa je zatražio da pružanje usluga ugovori s prethodno odabranim zakupcima, na što je on poslove vrijedne oko 2,4 milijuna kuna dodijelio trima tvrtkama i jednom obrtu.

Dario Juričan

Dario Juričan je svojedobno pisao o vrlo prisnim odnosima Milana Bandića i Zdenka Antunovića Zdene.

“Da se vratim na tvrtku Brimus. Od njih ste uzeli za velike novce i prostor za Sportski savez grada Zagreba u Savskoj cesti 137. Tamo pak caruje vaš pajdo Zdenko Antunović, popularni Zdena, između ostalog i optuženik u aferi Bundekfest – to je, sjetite se, onaj čovjek koji vam nosi specijalne terete i voli se provoditi s vama i vašim prijateljicama. Ne čudi me to za njega, na Prometnom fakultetu diplomirao je na temi Prijevoz opasnih tereta. Zna se ponekad Zdena i previše izbrbljati, kao onom prilikom kad niste bili zadovoljni količinom ‘specijalnog tereta’ koji su vam poslali organizatori festivala. Nezahvalnici, ne znaju oni koliko vi trošite i koliko košta opremanje tri stana s eksluzivnim namještajem talijanskih brendova koje ste koristili i kojima ste, prema presudi Vrhovnog suda, raspolagali. Vlasnicima tvrtke Brimus bili ste i na fešti prilikom obljetnice njihove druge tvrtke Ing-Grad“, napisao je jednom zgodom Dario Juričan.

Foto: Hina