Poznati ekonomist tvrdi: Hrvatska gospodarska komora je simbol parazitskog sustava

Poznati ekonomist tvrdi: Hrvatska gospodarska komora je simbol parazitskog sustava

Ekonomist Vuk Vuković gostovao je u Novom danu gdje je komentirao trenutnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj i produljenje mjere zabrane rada, ali i slučaj Gamestopa.

Komentirajući Vladine mjere za spas gospodarstva u Hrvatskoj u odnosu na one europske ekonomist Vuk Vuković je rekao:

“Razlika je velika jer većina europskih ekonomija koja je ulazila u iste mjere, istovremeno su refinancirale zatvorenim poduzetnicima većinu prihoda. U Njemačkoj imamo sitaciju gdje je 80% troškova firmi pokriveno zbog zatvaranja. U Hrvatskoj to nismo dobili iako smo mi kao Glas poduzetnika to tražili. Shvaćamo da ne možemo dobiti 80% kao u Njemačkoj, ali mislim da nije dobro riješen cijeli taj problem u Hrvatskoj pa imamo situaciju gdje nismo riješili problem virusa jer i dalje imamo epidemiološke mjere, a s druge strane nismo riješili ni problem ekonomije.”

Pribojava se da bi se situacija s turizmom mogla ponoviti i ove godine: “Kako smo mi uslužna ekonomija koja jako ovisi o tom sektoru, taj negativan efekt se multiplicira. Ono što smo imali prošle godine s turizmom, vjerojatno će se ponoviti i ove godine, a dvije godine zaredom pad od 50% ne može biti dobar ni za firme ni za potrošnju”.

Mogu li u tome pomoći Europski fondovi, Vuković kaže da udruga Glas poduzetnika neprestano prikuplja dobre prakse iz Europe i predlaže ih Vladi: “U sklopu UGP-a imamo ekonomski savjet koji radi na tome da predloži optimalne politike kako da se sredstva iz EU distribuiraju kako bi bilo najefikasnije moguće. Treba ustanoviti konkretne kriterije za oporavak i subvencije da se dobije najboji učinak. Izaći ćemo s tim uskoro, kroz najviše mjesec dana i predložiti Vladi kako to treba raditi. I oko obnove Siska i Petrinje smo dali Vladi dokument temeljen na primjerima izvana. Slijedimo najbolju praksu i dajemo prijedloge da se tako napravi u Hrvatskoj.”

Za plaćanja članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori kaže da je to smjer parazitskog sustava: “Došao je klimaks priče o HGK. To je prvi korak po nama. Poanta je što HGK radi za one koji plaćaju i koju korist imaju od toga. To je prvi simbolični korak u borbi protiv parafiskalnih nameta. To nam treba da zemlja krene u pravom smjeru, u smjeru reformi, a ne parazitskog sustava. Ovo su sve vatrogasne mjere, to neće Hrvatsku učiniti konkurentnom i stabilnijom. Očuvanje statusa quo nije put naprijed.”

Na slici:  Premijer Andrj Plenković i predsjednik Hrvatske gospodarske komore