Poznati ljevičarski intelektualac: Milanović me prevario, ima razumijevanja za Hrastova i brani onog štetočinu s Vrulje

Poznati ljevičarski intelektualac: Milanović me prevario, ima razumijevanja za Hrastova i brani onog štetočinu s Vrulje

Velimir Visković, poznati književni kritičar i ljevičar, oštro je kritizirao predsjednika Zorana Milanovića zbog nekih njegovih poteza. Glasao je za aktualnog predsjednika pa se sada osjeća prevarenim. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Moram reći kako sam teško razočaran, ono, baš prevaren. Na dan kad je ubijen osječki mirotvorac Kir, predsjednik republike se solidarizira s karlovačkim krvavim terminatorom Hrastovim i još brani onog štetočinu s Vrulje. pa za koga sam glasao, nagovarao druge da glasaju za njega?! Kolinda je bila glupa, a za njega ne mogu naći ni tu ispriku. Jad i bijeda hrvatske politike”, napisao je Velimir Visković.

Podsjetimo, Milanović je komentirao sudbinu Mihajla Hrastov, bivšeg hrvatskog specijalac koji je odslužio kaznu zatvora u slučaju Koranski most. Hrvatski branitelj Hrastov je pravomoćno osuđen za ubojstvo 13 i ranjavanje dvojice razoružanih rezervista Jugoslavenske vojske (JNA) u Domovinskom ratu, u rujnu 1991. na Koranskom mostu u Karlovcu.

Ukupni odštetni iznosi 11 milijuna i 690.000 kuna, a da mu je na naplatu došlo preko 2,7 milijuna kuna, odnosno da mu je već stigla ovrha na 2.7450.000 kuna.

„Rat je težak i krvav, posebno kada u njega idete bez organizacije, kada iz policije stvarate vojsku i kada se morate boriti protiv neprijatelja koji je jači ili naoružaniji i ima startnu prednost. Događaju se greške, kršenje ratnog prava. Mi smo pravna država i ponašali smo se u danim okolnostima dobro. Za zločin je propisana kazna, ali postoji razlika između kazne i zlostavljanja, mrcvarenja“, reako je Milanović.

„Razgovarao sam s ministrom Medvedom i konzultirao se da li da ovo kažem ili ne, jer ne želim njemu zagorčati život, jer on od sebe daje koliko može, ali ne može sve“, nastavio je predsjednik Milanović, upitavši je li normalno da država koja kažnjava – i treba kazniti one koji su počinili ratne zločine – 25 godina nakon rata, kao za auto kasko odgovornost, te iste ljude tereti financijski, iznosima od više milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

„Ja znam da ovo što govorim neće svima dobro leći, zato ću biti vrlo jasan i ponoviti da me ne hvataju za riječ. Dakle, to je situacija koja traži koordiniranu i visoku političku akciju, potpuno čiste savjesti: ako si kriv, kažnjen si, ali kazna ima svoju granicu i kao što rekoh, ne smije se pretvoriti u zlostavljanje. Što da ljudi koji su već odgovarali za svoje grijehove, rade, da opljačkaju banku? To ne može riješiti sam niti jedan ministar, to ne može riješiti državno odvjetništvo jer dolaze u situaciju da oni moraju kršiti zakon. Dakle, to može oprezno, sućutno, inteligentno riješiti predstavničko tijelo i hrvatska Vlada. Ako hoće, a ja sam siguran da hoće. Ne smijemo dopustiti da se ponašamo kao zadnji naivci. Greške i zločini se događaju. Mi smo imali i tu epopeju i katastrofu s Haagom, koja je na kraju završila sretno za nas u najvećoj mjeri, ali to je visoka cijena i visoka lekcija“, istaknuo je predsjednik Milanović.

Foto: Hina