Poznati onkolog otkrio zašto Hrvati često umiru od raka: Previše puše, piju, pretilost je u porastu

Poznati onkolog otkrio zašto Hrvati često umiru od raka: Previše puše, piju, pretilost je u porastu

Koliko je važna multidisciplinarnost, odnosno dobra komunikacija i suradnja onkologa, patologa, dijagnostike, laboratorija i ostalih srodnih grana medicine pokušat će se naglasiti na trodnevnom stručnom skupu “One Roche Oncology”, koji je u Split privukao više od stotinu stručnjaka iz regije.

Predavanje poznatog onkologa Edurarda Vrdoljaka sudionike je dobrano prodrmalo zato što je Europa u znatnoj mjeri zahvaćena rakom i s visoko razvijenom Australijom i Sjevernom Amerikom prednjači što se tiče globalne pojave te bolesti. I dok je pojava veća u zapadnoj Europi, smrtnost je značajno veća u srednjoj i istočnoj Europi, piše Slobodna Dalmacija.

– Omjer je neprihvatljiv i nepravilan. Šansa hrvatskog muškarca oboljelog od raka da umre je 60 posto. Dakle 60 od 100 muškaraca umire od te bolesti. U Danskoj ih umire 30 posto. Postavlja se pitanje zašto? Pokušali smo odgovoriti na ta pitanja. Za početak, kod nas se dijagnosticiraju tumori koji su opasniji. Općenito, na istoku Europe dominiraju opasniji tumori, poput raka pluća, dok na zapadu dominira rak prostate. Novost je da prvi put u povijesti, rak prostate ove godine postaje vodeći rak kod Hrvata – otkrio je Vrdoljak, naglašavajući kako se kod nas tumori kasnije dijagnosticiraju, često i pogrešno, nedostaje nam multidisciplinarnosti, radioterapijske opreme, kvalitetne kirurgije, novih lijekova… Problem su, naglasio je, i loše navike.

– Znate li tko najviše puši u Europi? Pa, Hrvati, mi smo jedni od lidera. Puši 33 posto Hrvata, Švedska je pala ispod osam posto. Između 2008. i 2015. godine na listi zemalja s najvećim povećanjem u pušenju, pored Zambije, Ugande, samo je jedna europska zemlja – Hrvatska! Hrvati troše puno alkohola, pretilost je u porastu. Kada zbrojite te loše navike, imate loše tumore i loše rezultate – upozorio je Vrdoljak.

Foto: Mario Strmotić/Hina