Poznati opatijski hotel zjapi prazan usred turističke sezone: Kupili ga Mađari pa zapeli na papirologiji

Poznati opatijski hotel zjapi prazan usred turističke sezone: Kupili ga Mađari pa zapeli na papirologiji

Dok se u opatijskim hotelima i u privatnome smještaju sredinom kolovoza traži soba više, postoje i hotelski kapaciteti koji su izvan funkcije. Zbog dotrajalosti i još nekih drugih okolnosti, od većih su objekata u ovom trenutku zatvoreni hoteli Belvedere i Opatija. Međutim, tijekom cijele dosadašnje ljetne sezone jedan je manji, a inače vrlo popularni hotel u samom srcu turističkoga grada zatvoren. Radi se o boutique hotelu Mozart, objektu visoke kategorije koji je uz ostalo bio poznat i po radu tijekom cijele godine, a osim što je smješten na izvrsnoj lokaciji, na svega nekoliko metara od mora i najvećeg kupališta u gradu, opatijske Slatine, raspolaže i wellness sadržajima.

Otkada je prije nekoliko mjeseci promijenio vlasnika, te ovo kultno mjesto više ne vodi Abi Shalabi i nije u vlasništvu obitelji Shalabi, novi vlasnici hotela, a kako saznajemo radi se o stranom kapitalu mađarskog porijekla, unatoč višemjesečnim pokušajima, do danas nisu uspjeli ishodovati dokumentaciju koja im je potrebna kako bi sve bilo u skladu sa zakonom i kako bi hotel primio prve goste, javlja Novi list.

– Zbog promjene u vlasništvu hotela Mozart, sva papirologija i dozvole moraju biti na ime nove tvrtke. Nakon što su novi vlasnici i novi direktor preuzeli hotel istog trena se počelo raditi na njegovom otvorenju, ali zbog nepredvidljivih okolnosti vlasnik još nije stekao dozvolu. Radimo sve što možemo da se dozvola dobije što prije i nadamo se da ćemo uz pomoć lokalne i državne administracije to uskoro i ostvariti. Iščekujući skoro otvaranje, već smo poduzeli sve korake kako bi hotel bio spreman za početak rada i primanje prvih gostiju čim stignu svi potrebni dokumenti, tako da smo već oformili timove zaposlenika koji obavljaju pripremne radnje, te uče i usavršavaju se kako bi budući rad tekao besprijekorno. Veselimo se i željno iščekujemo otvaranje hotela kako bismo mogli dati naš doprinos razvoju turističke ponude Opatije i njezinom pozicioniranju među vrhunskim europskim destinacijama. Želimo, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Opatije, unaprijediti i obogatiti turistička iskustva naših gostiju, kao i svih koji posjećuju i borave u Opatiji – naveli su novi vlasnici hotela uz napomenu da se nadaju da će u najskorije vrijeme hotel Mozart konačno biti ponovo otvoren. Najavili su i da će, kada otvore hotel, raditi 365 dana u godini…

Do tada turisti kojih je u ovom dijelu grada zbog svih sadržaja tijekom ljeta najviše svakodnevno dolaze do vratiju zatvorenoga hotela, nastoje saznati uslijed čega je zatvoren, a neki ga i fotografiraju. Također, upiti preko booking.coma i drugih kanala za hotelske rezervacije ne prestaju, budući da su ovo dani kada se traži turistički krevet više, a Mozart je objekt s dugogodišnjom tradicijom i vjernim gostima.

Bogata povijest

Priča o hotelu Mozart koji je tijekom povijesti mijenjao i imena i vlasnike datira u davnu 1894. godinu, dok se godinom dovršetka izgradnje smatra 1896. godina. Hotel, u to vrijeme pansion, u početku se zvao Villa Istria. Zatim je preimenovan u hotel Eden. Po okončanju Drugog svjetskog rata zgrada je neko vrijeme bila izvan turističke funkcije i u njoj se jedno vrijeme čak nalazio i dječji dom, a onda mu se 1960. godine vratila turistička namjena i preimenovan je u hotel Esplanade.

Dosta godina kasnije, točnije 1994. hotel je kupio Veljko Barbieri i 1995. godine ga otvorio temeljito renoviranog i pod novim imenom koje i danas nosi – hotel Mozart. U predvorju hotela nalazi se Mozartova bista i cijeli je uređen u specifičnom stilu, s daškom prošlosti, u kombinaciji s nešto modernijim elementima. Novog je vlasnika hotel dobio 2006. kada ga je kupila obitelj Shalabi, renovirala i 2007. je otvoren moderni wellness kompleks. Još jedna nova stranica u knjizi vlasnika otvorila se 2022. godine, o čemu su novi mađarski vlasnici obećali reći puno više kada uspiju dogurati do službenog otvorenja i kada kompletno osoblje, koje iz dana u dan čeka početak poslovanja, konačno bude moglo na brojne upite turista odgovoriti potvrdno. Sve što žele je ugostiti ih u jedinstvenom objektu koji nema puno soba, ali to mu nije minus, već u smislu komfora, baš kao i izvrsne pozicije – veliki plus.