Poznati pulmolog otkrio koliko je pacijenata završilo u bolnici koji su cijepljeni s dvije doze

Poznati pulmolog otkrio koliko je pacijenata završilo u bolnici koji su cijepljeni s dvije doze

Pulmolog Saša Srića rekao je za Dnevnik N1 televizije da je pad novozaraženih evidentan, ali oprez i dalje mora biti na snazi – broj hospitaliziranih i umrlih postepeno pada, ali ne u mjeri da bismo se mogli opustiti.

Rekao je da su imali slučajeva cijepljenih koji su završili na bolničkom liječenju.

“Bilo je slučajeva pacijenata cjepljenjih prvom dozom, vjerojatno zbog toga što su bili u fazi inkubacije završili su na liječenju što na odjelima, što na odjelima post-intenzivne skrbi. Manje od pet posto cijepljenih s obje doze bilo je hospitalizirano. Završili su u bolnici zato što nisu stvorili dovoljno antitijela”, rekao je pulmolog.

Do sredine srpnja cilj je procijepiti 50 posto odrasle populacije. Srića ističe da je bitno je da do polovice ljeta imamo kolektivni imunitet kako bismo mogli reći da imamo stabilniju nego što smo imali do sada.

Komentirao je i probna okupljanja te popuštanje mjera.

“Probna opcija nije eklatantni primjer jer su bili zadovoljeni svi kriteriji. Ako će isti biti za ulazak u kafiće i restorane, da isključivo ulaze osobe koje su cijepljenje, preboljele ili imaju negativan test, na takvu opciju možemo ići. Nemamo dovoljnu procjepljenost da bismo išli u popuštanje mjera. Da bismo išli u popuštanje mjera trebamo imati barem preko 55 posto cijepljenih prvom dozom, a 45 drugom dozom”, rekao je, dodavši da bi preranim popuštanjem mjera mogli uću u četvrti val.

Kaže da su Laucove izjave često bile teško shvatljive

Prokomentirao je izjavu Gordana Lauca da je lockdown izazvao više štete nego covid: “Njegove izjave su često bile teško shvatljive, a ova je čak i uvređujuća. Uvreda je za sve obitelji koje su izgubile najmilije. Da smo lockdown uveli u adekvatnom vremenu, uvjeren sam da bismo imali upola manje preminulih.”

Dotaknuo se i slučaja u Vinogradskoj bolnici te kadroviranja po bolnicama.

“Kolegica Zadravec preagresivno ulazi u priču, napad na struku s njene strane je neargumentiran. Liječnici su otišli zbog mobinga. Napad na sve liječnike koji nakon radnog vremena rade u svojoj privatnoj praksi je neopravdan. Ne smijemo dopustiti robovlasnički sustav. Ne mogu se liječnici koji su premalo plaćeni na ovakav način diskreditirani”, rekao je.

Što se tiče kadroviranja u bolnicama, “dosad je bila praksa da to budu ljudi iz vladajuće opcije, smatra da u svakoj garnituri ima kvalitetnih ljudi, ali stručnost treba biti na prvom mjestu”, kaže Saša Srića.

Foto: Hina